Na celikaii trpí jen v České Republice přes 100 tisíc lidí, kteří jsou nuceni ke striktní bezlepkové dietě. Dříve bylo složitější sehnat v obchodech bezlepkové potraviny. Nyní však mají celiaci na výběr z pestré škály možností. Mohou si tedy naprosto plnohodnotně užít vánoční svátky s voňavým cukrovím. Bezlepkové cukroví může být vážně vynikající a neuškodí ani těm, co na celiakii netrpí. Naučte se upéct tři nejlepší bezlepkové cukrovinky!
Vanilkové rohlíčky
Budete potřebovat:
- 150 g kaštanové mouky
- 120 g másla
- 50 g drcených vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- Špetka soli, 1 vanilkový lusk, 1 kávová lžička skořice
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme dvě hodiny odležet v lednici a poté ručně tvarujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 10-15 minut dle velikosti rohlíčků.
Linecké cukroví
Budete potřebovat:
- 250 g sojové mouky
- 150 g másla
- 100 g cukr moučka
- 1 vejce
- 1 kávová lžička citronové kúry
- Rybízová marmeláda na slepování
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme dvě hodiny odležet v lednici. Poté vyválíme 2 mm plát a vykrojíme z poloviny plné hvězdičky a z druhé poloviny hvězdičky s kolečkem uprostřed. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Perníčky
Budete potřebovat:
- 280 g pohankové mouky
- 280 g bezlepkové směsi (Schar mix B)
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 100 g medu
- 3 vejce
- 1 sáček perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Všechny suroviny v pokojové teploty propracujeme a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice – v tomto případě na trochu delší dobu, tedy alespoň do druhého dne. Každopádně platí, že čím déle, tím lépe. Poté z těsta vyválíme 5 mm plát a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Více článků najdete na portálu mamci.cz