• Příběhy ze života
  • Nakupování
    • Doporučujeme
    • Recenze
    • Zkušenosti čtenářek
  • Celebrity
    • Domácí celebrity
    • Zahraniční celebrity
  • Aktuality
  • Časopis nejen pro maminky – Mamči
Žádné výsledky nenalezeny
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava
Videorecepty
Katalog školek
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava
Žádné výsledky nenalezeny
Zobrazit všechny výsledky
Žádné výsledky nenalezeny
Zobrazit všechny výsledky

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Lucie Janů Autor: Lucie Janů
22.12.2022
v Česká kuchyně, Lahůdky
A A
0
Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Zdroj foto: pixabay

Masopustní koblihy: Masopustní veselí je momentálně všude v plném proudu, a jelikož k dobré zábavě neodmyslitelně patří i dobré jídlo, příprava domácích koblih je sázkou na jistotu. Možná namítnete, že koblih se dá dnes běžně koupit v každém pekařství, s čímž nelze než souhlasit. Ale od těch domácích se přece jen liší. Rozdíl je jednoznačně v chuti. Protože jídlo, které hospodyňka připraví doma a s láskou, má o poznání lepší chuť a „šmak“. Nevěříte? Tak si zkuste pár masopustních koblížků vytvořit doma a uvidíte…

O zdravé výživě to není

Dejte dnes vale štíhlým siluetám, zapomeňte na množství cukrů a tuků, které pozřete, nehleďte na energetické příjmy a nevolejte výživové poradce. Dnes si jen užívejte pozitiva, která mohou jídla přinášet, a ničím jiným se nestresujte. Copak se vám nesbíhají sliny při pomyšlení na do zlatova usmažené voňavé koblížky s porcí marmelády a šlehačky? Však ono jedno malé zhřešení ještě nikomu neublížilo. Navíc ten nadcházející 40denní půst všechny malé prohřešky zdaní, tak proč se jednou pěkně nezdravě nenajíst?:-)

Masopustní údobí, tedy půst od masa?

Již po mnoho staletí se ve většině domácností zachovává křesťanská tradice, která nutí všechny hospodyně pečující o rodinný krb, aby v den počátku půstu připravily mísu plnou voňavých koblihů. První den půstu spadá na tzv. popeleční středu, kdy se původně měla celá rodina zdržet od masa a masných výrobků. Následujících 40 dní znamenaly pro křesťany ztišení a přípravu na největší svátek v roce, tedy Velký pátek. To je den ukřižování Ježíše Krista a zároveň druhý den, kdy většina lidí dobrovolně nejí maso.

Podobné články

Nejlepší nepečené dorty na léto

Nejlepší nepečené dorty na léto

11.8.2022
Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši

Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši

4.1.2022

Lidé se během půstu zříkali nejen plných talířů, ale také oslav, svateb či plesů. Žili ve střídmosti a zklidnění. Velký pátek je vlastně předzvěst ukončení postní doby a tedy i opětovné těšení se na dobu veselí a radosti. Což občas velmi razantně dokazují chlapci a muži na Červené pondělí.

Jak na voňavé koblížky?

Ale zpět ke zmíněné pochoutce. Kdo by si rád koblihy připravil, udělal radost rodince nebo se blýsknul před kolegyněmi v práci, může zkusit následující recept. Je jednoduchý a výsledek stojí za to.

Zdroj foto: pixabay

Přísady:

  • 250 ml mléka
  • Kostka kvasnic
  • 80 g krupicového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • Špetka soli

Příprava:

Nejprve rozmíchejte kvasnice ve trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru, lžíci hladké mouky a nechte vzejít kvásek. Poté utřete změklé máslo s cukrem, přidejte žloutky, mouku, kvásek, zbylé mléko, rum a trošku soli. Důkladně promíchejte, zadělejte těsto a nechte cca 60 minut (i více) kynout.

Z vykynulého těsta oddělujte lžící malé bochánky, které v ruce dolaďte do kulatého tvaru a nechte zhruba 10 minut na válku ještě kynout. Kdo je zvyklý dávat marmeládu dovnitř, z malé kuličky si rozválí placičky, do kterých dá lžičku marmelády. Poté koblih zabalí tak, aby marmeláda nevytékala, a nechá ještě chvíli kynout.

Je ale také možné, přidat marmeládu až na usmažený koblížek. Jednak je příprava takového jídla časově méně náročná a jednak, marmeláda z koblihu občas vyteče, a celá práce nevypadá zrovna nejlépe. Záleží však na zvyku a možnostech každé kuchtičky.

Jak jsou koblihy připravené, vezměte hlubší kastrol, nalejte do něj olej a nechte řádně rozpálit. Oleje musí být dostatečné množství, aby byly koblihy alespoň do poloviny zaplaveny. Nesmí se mezi sebou dotýkat, takže smažte raději menší množství. Jakmile vložíte koblihy do hrnce, přikryjte pokličkou, aby pára koblihy nafoukla, a po otočení dřevěnou lopatkou už dosmažte bez poklice. Na obracení nepoužívejte ani nůž, ani vidličku a nepropichujte je, jinak se pak těsto srazí a koblih klesne.

Přeji Vám dobrou chuť a žádné výčitky!!!:-)

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Štítky: domácí koblihymasopustmasopustní koblihamasopustní občerstveníreceptsladkost
Předchozí příspěvek

Barevnou tvarohovou pomazánku milují děti i rodiče

Další článek

Kuřecí stripsy ještě lepší než z fastfoodu

Lucie Janů

Lucie Janů

Podobné články

Nejlepší nepečené dorty na léto
Lahůdky

Nejlepší nepečené dorty na léto

11.8.2022
Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši
Česká kuchyně

Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši

4.1.2022
Medové potěšení: Domácí medovina i dezert
Česká kuchyně

Medové potěšení: Domácí medovina i dezert

19.12.2021
Domácí sušenky, za které vám budou děti líbat ruce
Lahůdky

Domácí sušenky, za které vám budou děti líbat ruce

15.8.2021
Triky pro přípravu štědrovečerního kapra i řízků. Budou křupavější a šťavnatější
Česká kuchyně

Triky pro přípravu štědrovečerního kapra i řízků. Budou křupavější a šťavnatější

20.12.2020
Vánoční nepečené cukroví, které připravíte na poslední chvíli
Lahůdky

Vánoční nepečené cukroví, které připravíte na poslední chvíli

19.12.2020

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte si Mamci.cz na hlavní stránku

Přidat na Seznam.cz

Kuchařka

Vejce se šunkou a špenátem v luxusní variantě
Videorecepty

Vejce se šunkou a špenátem v luxusní variantě

Autor: jchvapil
6.9.2022
Tvarohovo tuňáková pomazánka za 5 minut
Videorecepty

Tvarohovo tuňáková pomazánka za 5 minut

Autor: jchvapil
6.9.2022
Předchozí Další

Populární články

  • Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

    Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

    0 sdílení
    Sdílet 0 Tweetnout 0
  • Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

    0 sdílení
    Sdílet 0 Tweetnout 0
  • Vánoční dekorace na poslední chvíli aneb nalaďte se na svátky, i když nestíháte

    0 sdílení
    Sdílet 0 Tweetnout 0

Mamci.cz je magazín (portál) nejen pro maminky. Přinášíme rady, tipy a čerstvé informace.

Více info »

E – časopis MAMČI

Přečíst nebo stáhnout si ho můžete ZDARMA ZDE

Videorecepty

Vejce se šunkou a špenátem v luxusní variantě
Videorecepty

Vejce se šunkou a špenátem v luxusní variantě

6.9.2022
Tvarohovo tuňáková pomazánka za 5 minut
Videorecepty

Tvarohovo tuňáková pomazánka za 5 minut

6.9.2022

Oblíbené články

Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

Autor: Jana Šrámčíková
13.12.2021
0

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Autor: Lucie Janů
22.12.2022
0

Vánoční dekorace na poslední chvíli aneb nalaďte se na svátky, i když nestíháte

Vánoční dekorace na poslední chvíli aneb nalaďte se na svátky, i když nestíháte

Autor: Jana Šrámčíková
14.12.2021
0

  • Bylinkopedie.cz – Bylinky a jejich pěstování a zpracování
  • Sazenicka.cz – Magazín o pěstování
  • Reklama na Mamci.cz
  • Kontakty

© 2017-2021 Mamci.cz - Všechna práva vyhrazena

Žádné výsledky nenalezeny
Zobrazit všechny výsledky
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava

© 2017-2021 Mamci.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítej zpět!

Přihlaste se ke svému účtu níže

Zapomenuté heslo?

Načtení hesla

Chcete-li obnovit heslo, zadejte své uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu.

Přihlášení
K chodu našeho webu nám pomáhají soubory cookies. Používáním webu s tímto souhlasíte. OK Další informace
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?