Na celikaii trpí jen v České Republice přes 100 tisíc lidí, kteří jsou nuceni ke striktní bezlepkové dietě. Dříve bylo složitější sehnat v obchodech bezlepkové potraviny. Nyní však mají celiaci na výběr z pestré škály možností. Mohou si tedy naprosto plnohodnotně užít vánoční svátky s voňavým cukrovím. Bezlepkové cukroví může být vážně vynikající a neuškodí ani těm, co na celiakii netrpí. Naučte se upéct tři nejlepší bezlepkové cukrovinky!

Vanilkové rohlíčky

Budete potřebovat:

  • 150 g kaštanové mouky
  • 120 g másla
  • 50 g drcených vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • Špetka soli, 1 vanilkový lusk, 1 kávová lžička skořice

Ze surovin vypracujeme těsto, necháme dvě hodiny odležet v lednici a poté ručně tvarujeme rohlíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 10-15 minut dle velikosti rohlíčků.

Linecké cukroví

Budete potřebovat:

  • 250 g sojové mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukr moučka
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička citronové kúry
  • Rybízová marmeláda na slepování

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto a necháme dvě hodiny odležet v lednici. Poté vyválíme 2 mm plát a vykrojíme z poloviny plné hvězdičky a z druhé poloviny hvězdičky s kolečkem uprostřed. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Perníčky

Budete potřebovat:

  • 280 g pohankové mouky
  • 280 g bezlepkové směsi (Schar mix B)
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 3 vejce
  • 1 sáček perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

Všechny suroviny v pokojové teploty propracujeme a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice – v tomto případě na trochu delší dobu, tedy alespoň do druhého dne. Každopádně platí, že čím déle, tím lépe. Poté z těsta vyválíme 5 mm plát a vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno