Dýně – mnohé z nás při slově dýně napadne spíše vydlabaná grimasa, jakožto symbol amerického Halloweenu, ale byla by škoda skončit jen u tohoto. Dýně má totiž skvělé využití i v kuchyni a nejen, že recepty z ní jsou nebezpečně dobré, ale také zdravé. Dýně totiž obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Ale dost už nudné teorie, v tomto článku vám přináším další chutný dýňový recept, kterým svoje blízké můžete potěšit na oběd i večeři.
Lehký salát s grilovanou dýní
Na tento salát si připravte: 1 menší cuketu, 1/2 menší dýně (hokkaido), 100g quinoy, 80g pečené řepy, 80g kozího sýra, polévkovou lžíci vinného octa, olivový olej dle potřeby a z koření si připravte sůl, pepř a petrželku na ozdobu.
Quinou nejprve propláchneme vodou a následně vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Uvařenou quinou zcedíme a dáme stranou. Dýni nakrájíme na kostičky a cuketu na podélné plátky a obě lehce posolíme a následně potřeme olivovým olejem. Na rozpálené grilovací pánvi dýni i cuketu z obou stran opečeme. Nyní si nakrájíme pečenou řepu a nastrouháme nebo jen rozdrobíme kozí sýr. Teď přichází finální úprava – na talíř dáme quinou, na ni dáme grilovanou dýni, cuketu i pečenou řepu, posypeme to sýrem a zakápneme vynným octem.
Více článků najdete na portálu mamci.cz