S příchodem chladnějších dní je pro nás kromě obměny šatníku přirozená také touha po změně stravy. Zatímco v létě si užíváme hromady čerstvého ovoce a zeleniny, na podzim se naše tělo potřebuje něčím zahřát. V tomto období je ideální využívat hlavně lokálních potravin, které se na tuto sezónu skvěle hodí. Na trhu existuje několik produktů, které jsou obsahem svých cenných látek nenahraditelné. Které to jsou?
Dýně
Dýně jsou přímo „nabušené“ vitamíny a minerálními látkami. Kromě zpracování dýňové dužiny se dají skvěle zužitkovat i semínka, která obsahují velké množství zinku. Samotná dýně má příznivý vliv zejména na činnost našich střev. Zkuste dýni zařadit do svého jídelníčku, například ve formě polévky. Uvidíte, jak si pochutnáte.
Křen
Křenu se díky jeho zázračným vlastnostem přezdívá „český ženšen“. A není divu. Křen má prokazatelné antibiotické a protizánětlivé působení. Často se také používá například při onemocněních dýchací soustavy nebo při zánětech močových cest. Kromě toho pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu a podporuje náš metabolismus. Ideální je konzumovat ho v čerstvé podobě.
Kysané zelí
Ještě dávno předtím, než byl potravinový trh globalizovaný a my mohli jíst téměř veškeré ovoce a zeleninu v jakémkoli ročním období, sázeli naši předci na kysané zelí. Proč právě to? Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitaminu C, betakarotenu a mnoho dalších cenných látek. Zkuste někdy zaměnit dovážené citrusové plody na domácí, léty ověřený produkt.
Lesní houby
Houby mají mnoho příznivých účinků na zdraví, tak proč jich nevyužít, dokud rostou. A jaké to jsou? Lesní houby jsou z převážné části tvořeny vodou, a tudíž se dají výborně zařadit do redukčních jídelníčků. Kromě toho obsahují velké množství draslíku a vitamínů. Výborným pomocníkem jsou například při snižování krevního tlaku.
Více článků najdete na portálu mamci.cz