Avokádo-recepty: Dopřejte si tuto výživnou královskou snídani a uvidíte, že budete mít spoustu energie na celé dopoledne. Navíc je skvělé si občas udělat pořádkou teplou snídani. Pokud jste zvyklí odbýt se rohlíkem, je čas na změnu.
Vejce po farmářsku
Budete potřebovat: základ – 4 vejce, avokádová směs – zralé avokádo, 1 hrst hladkolisté petrželky, šťáva z 1/2 limetky, olivový olej, sůl, pepř, fazolová směs – olivový olej, velká cibule, 1 velký stroužek česneku, 250 g černé fazole (namočené přes noc), 400 g rajčat, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička kokosového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička kájenského pepře.
Postup:
1. Avokádovou směs připravíme smícháním všech ingrediencí dohromady. Poté jej okořeníme, zakryjeme, dáme stranou a dáme se do přípravy fazolové směsi.
2. Cibuli a česnek si pokrájíme na jemno. Rozehřejeme olej na středním plameni a orestujeme cibulku a česnek dozlatova. Poté přidáme ostatní ingredience a podusíme asi 10 minut – než budou mít rajčata správnou hustou konzistenci.
3. Na pánvi si vytvoříme čtyři volná místa a rozbijte do každého z nich jedno vejce. Necháme opéct další 3 minuty, dokud nejsou bílky pevné.
4. Přidáme do pánve avokádovou směsí a dle chuti okořeníme solí a pepřem. Na závěr posypeme petrželkou a ihned podáváme.
Avokádová pomazánka
Vychutnejte si jemnost a krémovitost avokáda v maximálně rychlé a jednoduché pomazánce!
Budete potřebovat: 1 avokádo, 1 lžíce panenského olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a chilli, 1 stroužek česneku
Postup:
1. Nejprve si připravíme avokádo do vhodné konzistence. Nejprve jej nakrájejte na menší kousky a poté ho rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou.
2. Poté přidáme ostatní suroviny – olej, citronovou šťávu, sůl, chilli a nadrobno pokrájený česnek. Postupně směs ochutnáváme, abychom pomazánku dobře vychutili a nepřehnali to s chilli kořením.
3. Důkladně pomazánku promícháme, aby se chutě dobře spojily.

Avokádový chléb s vejcem
Vyzkoušejte lahodnou kombinaci celozrnného chleba, avokáda a vejce. Příprava je velmi jednoduchá, přesto je to však skvělý zážitek pro naše chuťové buňky.
Budete potřebovat: plátek celozrnného chleba, 1 avokádo, vejce, slunečnicová semínka, sůl, pepř
Postup:
1. Nejprve si opečeme chleba. Ideálně zprudka na pořádně rozehřáté pánvi, bez oleje.
2. Avokádo si pokrájejte na menší kousky a poté rozmačkejte. Ochuťte solí a pepřem.
3. Vejce si uvařte na tvrdo (je to ta nejzdravější verze, avšak můžete si udělat i volské oko nebo jinak, jak to máte rádi)
4. Namažte na chleba pořádnou dávku rozmačkaného avokáda, vejce rozkrájejte na menší kousky a také poklaďte na chléb. Na závěr chlebík posypte opraženými slunečnicovými semínky – dodají jídlu zdraví prospěšné látky a živiny a také pořádnou dávku křupavosti.
Více článků najdete na portálu mamci.cz