Domácí pizza: Pro tuhle domácí pizzu vás budou děti stoprocentně zbožňovat. Celkově je pizza pro děti (ale i pro nás dospělé) velmi vděčné a oblíbené jídlo. Výhodou je, že se nemusí jednat pouze o nezdravou fast-food záležitost, ale existují i zdravé varianty. V případě pečení domácí pizzy máte dokonalý přehled o všech surovinách, o jejich kvalitě, výživové hodnotě a čerstvosti. Děti určitě také ocení možnost připravit si pizzu na míru, vyberou si, co mají rády a zahrají si na kuchaře.
Recept na těsto – budete potřebovat:
- Hladká mouka 650 gramů
- Voda 360 ml
- Droždí ¾ kostky
- Olej 4 polévkové lžíce
- Cukr 1 lžička
- Sůl ½ lžičky
Nejprve dáme do mísy sypké suroviny – tedy mouku, cukr, sůl. Do jiné nádoby nalijeme vodu, olej a rozdrobené droždí. Pořádně zamícháme, aby se droždí dobře rozpustilo. Poté dáme všechny suroviny do sebe a vypracujeme hladké těsto. To rozdělíme na tři díly = tři pizzy. Na závěr necháme vykynout (asi 45 minut). Výsledné těsto je výborné, příjemně nadýchané a zároveň křupavé. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a vyzkoušet si to mohou i děti.
Recept na sugo – budete potřebovat:
Rajčata, cibuli, bazalku, česnek, sůl, olivový olej
Sugo – tak říkají Italové rajčatové omáčce, která tvoří základ nejen pro naši oblíbenou pizzu, ale také pro mnoho receptů s těstovinami. Jeho příprava je snadná – rajčata se spaří, oloupou a pak rozvaří doměkka na cibulce, orestované na troše olivového oleje. Dále tam patří ještě česnek, bazalka a špetka soli. Na konec stačí omáčku propasírovat na hladké pyré, svařit na potřebnou hustotu a může se podávat.
Vykynuté těsto vytvarujeme a rozdělíme na plech. Poté potřeme sugem a poklademe vybranými ingrediencemi. Šunka, salám, žampiony, různé druhy sýrů a zeleniny… Fantazii se meze nekladou. Pizzu pečeme na 180 °C asi 15-12 minut. Dobrou chuť!
Více článků najdete na portálu mamci.cz