Kdo by to neznal. Ráno bývá nejhektičtější částí dne, alespoň pro ty, kdo musí vzbudit děti, připravit jim snídani, svačinu, odvézt je do školy či školky a poté odjet ještě sami do práce. Nejnáročnější je asi den co den vymýšlet, jakou snídani dětem, a potažmo i sobě, připravit. Občas namažete pečivo s medem či džemem, sem tam vezmete za vděk koláčkem či croissantem, někdy přijde vhod i miska křupavého musli s mlékem, ale co ty další dny? Přináším několik tipů na lahodné, zdravím vonící snídaně, které zvládne připravit v ranním spěchu úplně každý. Takže tady máme zdravé a chutné snídaně.
Celozrnný chléb s rajčatovým tvarohem
200 g netučného tvarohu rozšleháte s 2 lžícemi plnotučného mléka dohladka. Mezitím si vroucí vodou spaříte 1 velké rajče, oloupete ho a dužinu nakrájíte na kostičky. 1 malou cibuli nakrájíte nadrobno, promícháte s tvarohem, rajčetem, dle chuti dosolíte a vmícháte zelenou petrželku. Celozrnný chléb namazaný lahodnou tvarohovo – rajčatovou pomazánkou nemá chybu.
Jódlerský křehký chléb
1 jablko omyjete vodou, rozpůlíte, vyloupnete jádřinec a nahrubo nastrouháte. Poté ho pokapete několika kapkami citronové šťávy, aby nezhnědlo. Pak si smícháte 100 g brynzy spolu s ½ lžičkou medu a přimícháte nastrouhané jablko. Tímto jablečným tvarohem mažete plátky čerstvého chleba. Vsadím se, že děti po takové baště budou chtít stejně takovou i svačinu do školy.
Řecká selská snídaně
Máte rádi pestrou snídani? Pak si ji připravte stejně jako Řekové – rychle, zdravě a vkusně. Rajče spaříte pod horkou vodou, oloupete a nakrájíte na čtvrtky. Poté okrájíte půl okurky hadovky a nakrájíte na kolečka. Mezitím si uvaříte 1 vejce natvrdo, které po uvaření oloupete a spolu s rajčetem a okurkou upravíte na malém talířku. Celou lahůdku posypete rozdrobeným balkánským sýrem a ozdobíte olivami. Fantazii se meze nekladou, tudíž na připravený talířek se dají rozprostřít i jiné druhy zeleniny, šunka, sýr či žampiony. Oku lahodící pochutiny nejlépe chutnají s bagetou či na másle opečeným toustovým chlebem.
Studené obilovinové musli
Navečer cca 6 lžic špaldy nahrubo rozšrotujete a poté postupně přiléváte studenou vodu, dokud se špalda nepromočí. Směsí stále mícháte, dokud šrot nevsákne všechnu vodu a potom ho necháte přes noc ustát. Ráno vmícháte do připravené kaše 4 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci rozinek, 2 malá nastrouhaná jablka a 6 lžic našlehané smetany. Takto připravenou směs rozdělíte do misek a posypete sekanými oříšky. Výtečná je také s ozdobenými plátky jablek.
Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Je velmi důležité, co do sebe při snídani dostanete a jak tím vlastně připravíte tělo na celý den. Bylo by dobré se naučit v klidu a pravidelně snídat, nejlépe s celou rodinou, pokud to jde. Pokud to možné není, dopřejte sobě i rodině snídaně, které jsou napěchované zdravím, vitamíny a energií. Vaše tělo vás za to bude milovat a odvděčí se vám dobrým zažíváním, pohodou i zdravím.
Chléb se sýrem a hruškou
Možná lehce netypická snídaně, za to opravdu výtečná chuť. Plátek chleba potřete sýrem Niva. Připravenou hrušku omyjete, vyříznete jádřinec a dužinu nakrájíte na dílky. Dílky hrušky buď obložíte chleba s nivou, nebo ji můžete k chlebu přikusovat. Zajímavá kombinace, která s sebou nese nejen spoustu výživných hodnot, ale i očekávanou změnu ve stále podobném snídaňovém jídelníčku.
Ovocné flameri, aneb krupičná kaše trochu jinak
250 ml mléka uvedete do varu, vsypete 5 lžiček pšeničné krupice, za stálého míchání asi 1 minutu povaříte, poté stáhnete z plotny, přikryjete a necháte stát. Cca 160 g jahod omyjete, vložíte je do misky a přelejete připraveným flameri. Poté kaši ochutíte lžičkou másla a lžičkou medu a začnete si pochutnávat.
Teplé snídaně bývají po ránu pro žaludek o něco šetrnější než studené. Navíc, kašové teplé snídaně v sobě skrývají spoustu energeticky nabitých látek, které tělo prohřejí a dodají potřebnou energií. Ta se navíc uvolňuje průběžně, takže se nestane, že vás přepadne najednou hlad, během celého dopoledne se udržuje stejná hladina cukru a nehrozí únava či vyčerpání.
Více článků najdete na portálu mamci.cz