Máte dojem, že pizzu dělají jen Italové? Pak vězte, že jižní národy dokážou dělat pizzu všechny, jen trochu jiné. My vás dnes naučíme španělskou variantu.
Co budete potřebovat na 3 kulaté pizzy
Na těsto:
- 450 g hladké mouky,
- ¾ sáčku sušeného droždí (nebo kostku droždí čerstvého),
- 225 ml vody,
- 3 lžíce olivového oleje,
- špetka cukru,
- 1 lžička soli.
Na cibulový základ:
- 1 lžíce oleje,
- 4 cibule,
- 5 stroužků česneku,
- 5 lžic rajského protlaku.
Na oblohu pizzy:
- šunka, plátkový sýr, slanina, olivy…
Postup
Nejprve si zadělejte těsto. Mouku nasypte do misky, uprostřed udělejte důlek (pokud používáte čerstvé droždí) a do něj dejte droždí a cukr, nechte vzejít kvásek. Sušené droždí s moukou rovnou promíchejte. Přidejte olivový olej, vodu a sůl. Promíchejte a nechte kynout asi hodinu.
Mezitím si můžete udělat cibulový základ. Na lžíci oleje zpěňte na proužky nakrájenou cibuli a osmahněte ji, ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek a opékejte jen chvíli, aby nezhořkl. Nakonec zalijte protlakem, nechte přejít varem, odstavte a nechte vychladnout.
Jakmile je těsto hotové, rukama jen vytáhněte do tvaru kulatých pizz. Nemusíte nic válet, jde to docela jednoduše. Každý plát pizzy dejte na plech vyložený pečicím papírem, na těsto dejte vrstvu cibulového základu a obložte podle chuti šunkou, slaninou, sýrem a olivami.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Více článků najdete na portálu mamci.cz