Máme tu podzim, čas dýní. Z dýně můžete vytvořit ale více, než jen zubatý halloweenský úsměv. Jak využít dýni v kuchyni? Dá se z ní uvařit spoustu výborných jídel – sladkých, slaných či dokonce pikantních. U nás ale stále vítězí dýňová polévka. Kdo ji jednou ochutná, musí ji mít znovu a skoro každá rodina má svůj osvědčený recept. A já se s vámi nyní podělím o ten můj. Svou dýňovou polévku dělám z dýně hokkaido, která se nemusí narozdíl od jiných dýní loupat.
Krémová dýňová polévka s krutonky
Co budete potřebovat?
Připravte si lžíci másla, jednu menší cibuli, 500 g očištěné dýně, 600 ml libovolného vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, utřený česnek – množství podle chuti, ideálně asi 2 stroužky. Z koření je to sůl, pepř a muškátový oříšek.
Příprava jídla
Do hrnce dejte lžíci másla a opečte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte dýni nakrájenou na menší kostky a opečte ji ze všech stran. Opečenou dýni zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a uvařte doměkka. Následně polévku dohladka rozmixujte. Nyní je čas na utřený česnek a smetanu na šlehání. Nakonec dochuťte, jak bude potřeba – podle chuti dosolte a opepřete. Polévku přivedete k dokonalosti přidáním muškátového oříšku. Už stačí jen prohřát, promíchat a můžeme podávat. Nesmíme zapomenout na krutonky – opečené chlebové kostičky. Polévku na talíři můžete obzvláštnit nočkem zakysané smetany. Dobrou chuť!
Více článků najdete na portálu mamci.cz