Není snad na světě dítě, které by nemilovalo palačinky. Aby však nebyly jen tak ledajaké, a dokonce se nám podařila i zdravá varianta, je dobré mouku zcela nebo částečně nahradit pohankovou moukou a palačinky potřít javorovým sirupem. Tak budou neodolatelné.
Suroviny
Na 6 palačinek budete potřebovat:
- 0,5 l mléka,
- 200–250 g pohankové mouky (nebo půl na půl pohankové a hladké mouky),
- 20 g cukru (lze nahradit i hnědým cukrem),
- 2 vejce,
- špetka soli,
- olej,
- javorový sirup.
Postup
Nejprve vymícháme cukr a vejce téměř do pěny, potom za stálého míchání přiléváme mléko, přidáme špetku soli a nakonec za stálého rychlého míchání přisypáváme mouku (mouky), aby se nám nevytvořily hrudky. Těsto můžeme ihned použít. Rozpálíme si pánev lehce potřenou olejem a naběračkou naléváme jednotlivé palačinky, které smažíme z obou stran. Ještě teplé potíráme javorovým sirupem, zabalíme a podáváme. Můžeme ještě lehce posypat moučkovým cukrem.
Obměny
Palačinky můžeme samozřejmě potírat domácí marmeládou, plnit ovocem, polévat rozpuštěným medem apod. Zajímavou variantou jsou i palačinky ozdobené šlehačkou a posypané mletými oříšky nebo mandlemi.
Trhanec
I z tohoto těsta jednoduše vytvoříte trhanec, když ho necháte trošku řidší a ještě na pánvi po otočení potrháte obracečkou. Trhanec potom polijte javorovým sirupem, nazdobte šlehačkou a posypte třeba strouhanou hořkou čokoládou.
Více článků najdete na portálu mamci.cz