Není snad na světě dítě, které by nemilovalo palačinky. Aby však nebyly jen tak ledajaké, a dokonce se nám podařila i zdravá varianta, je dobré mouku zcela nebo částečně nahradit pohankovou moukou a palačinky potřít javorovým sirupem. Tak budou neodolatelné.

Suroviny

Na 6 palačinek budete potřebovat:

  • 0,5 l mléka,
  • 200–250 g pohankové mouky (nebo půl na půl pohankové a hladké mouky),
  • 20 g cukru (lze nahradit i hnědým cukrem),
  • 2 vejce,
  • špetka soli,
  • olej,
  • javorový sirup.

Postup

Nejprve vymícháme cukr a vejce téměř do pěny, potom za stálého míchání přiléváme mléko, přidáme špetku soli a nakonec za stálého rychlého míchání přisypáváme mouku (mouky), aby se nám nevytvořily hrudky. Těsto můžeme ihned použít. Rozpálíme si pánev lehce potřenou olejem a naběračkou naléváme jednotlivé palačinky, které smažíme z obou stran. Ještě teplé potíráme javorovým sirupem, zabalíme a podáváme. Můžeme ještě lehce posypat moučkovým cukrem.

Obměny

Palačinky můžeme samozřejmě potírat domácí marmeládou, plnit ovocem, polévat rozpuštěným medem apod. Zajímavou variantou jsou i palačinky ozdobené šlehačkou a posypané mletými oříšky nebo mandlemi.

Trhanec

I z tohoto těsta jednoduše vytvoříte trhanec, když ho necháte trošku řidší a ještě na pánvi po otočení potrháte obracečkou. Trhanec potom polijte javorovým sirupem, nazdobte šlehačkou a posypte třeba strouhanou hořkou čokoládou.

Více článků najdete na portálu mamci.cz 

2
Komentujte

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
trackback

[…] jsou vhodné prakticky všechny: pšenice, špalda, jáhly, pohanka, ječmen, oves i žito. Výborné jsou například různé […]

trackback

[…] Pohanka původně pochází z Asie, a to spíše z oblastí, kde nemrzne – nesnáší totiž mráz. K nám se dostala spolu s tatarskými a tureckými vojáky již ve středověku a plně zdomácněla jako „jídlo chudých“. Poté se na chvíli z našeho jídelníčku vytratila, ale dnes se pomalu vrací a konzumují ji nejen zastánci zdravé výživy. […]