Mirka van Gils Slavíková: Pokud nepatříte mezi skutečné fanoušky do cukrařiny, nejspíš jste o této svérázné dáme slyšeli až v chvíli, kdy se objevila v populárním pořadu České televize Peče celá země. Málokdo ovšem ví, že dříve tíhla spíše k výtvarnickému zaměření. Je ovšem štěstí, že u něj nezůstala. Jinak by se její jedinečné cukrářské variace nedostaly třeba k japonskému premiérovi nebo mnohým jiným slavným konzumentům.
Mirka van Gils Slavíková se neváhá vyjadřovat ani k aktuálním tématům. Tvrdí například, že člověk patří mezi všežravce, a proto by si měl dopřávat všechno. Samozřejmě jen v chvíli, kdy netrpí nějakými zdravotními problémy. Své vyjádření směřovala na adresu nejrůznějších populárních bezlepkových diet, raw stravování apod. Ráda se rozmazluje, ale nepřehání to. Dort si podle ní můžete klidně dopřát – jenom ne celý a na posezení. Malý kousek naopak nevadí.
Když si chce cukrářka trochu zamlsat
Sama o sobě říká, že je taková veverka. Takže její“mlsné“ domácnosti vévodí oříšky a jádroviny všeho druhu. Samozřejmě nesolené. Ráda si dopřeje i nejrůznější oplatky s polevou nebo náplní. Ke své vášni však musí přistupovat střídmě – trpí totiž intolerancí na cukr. Spíše tedy ochutnává, než aby doopravdy mlsala. Kromě sladkého se také vyhýbá ostrým jídlům a ve svém jídelníčku se snaží šetřit solí.
Během svého života vystřídala už radu zemí
Usměvavou cukrářku Mirku van Gils Slavíkovou bychom mohli bez nadsázky označit za světoběžnici. To, že žila v před nějakým časem v USA, asi nikoho nepřekvapí, kromě toho však delší či kratší dobu pobyla i ve Švýcarsku, Jihoafrické republice, Francii či v Německu. A všude sbírala zkušenosti. Nejvíce jich prý nasála ve Francii, kde byla rovněž fascinována galantností mužů. Jak je tedy vidno, nejde jen o pouhé románové zápletky pro prostoduší čtenářky. Francouzi jsou opravdu sví. A mimochodem – aktuálně žije v Holandsku.

Mirka a její růžová hlava
Jen těžko byste u ní našli výraznější poznávací znamení, než je právě její jasně růžový účes. To, co někteří hodnotí jako módní peklo, však Mirka van Gils Slavíková komentuje s lehkostí sobě vlastí. Má zkrátka ráda barvy a nebojí se jít do neznáma. To vyžaduje pořádný kousek odvahy a ta jí jak vidno zcela jistě nechybí. Takže pokud někdy také zatoužíte říznout do každodenní šedi a dopřát si něco nepřehlédnutelného a odvážného, klidně se jejím příkladem inspirujte. Koneckonců – tyhle barevné variace jí opravdu sluší, nemáme pravdu?
Když chcete péct jako Mirka van Gils Slavíková, bez čokolády se neobejdete
Ta totiž patří k jejím oblíbeným ingrediencím. Podle nás to má opět co dočinění s tím, jak Mirka miluje výzvy. Temperování čokolády je totiž vědou samo o sobě. Stačí ho jen trochu pokazit a z nádherně vyhlížejícího dezertu se stane něco, co už ani při nejlepší vůli nezachráníte.
A co dalšího si oblíbila? Jak jste mohli zjistit v pořadu Peče celá země, nedá dopustit na kynuté těsto. Má s ním totiž spojeno mnoho vzpomínek na dětství, což nejspíš platí pro každého z nás. Také s láskou vzpomínáte na to, jak dokázaly místnost provonět babiččiny makové nebo ořechové koláče? Pak jste naladěni na stejnou vlnou jako naše slavná cukrářka.
Dvě manželství a tři děti – jaký je její rodinný život?
Byla vdaná dvakrát, ale ani jednou to nevyšlo. Aktuálně žádného partnera nemá. To ovšem neznamená, že si neužívá rodinného života. Má totiž dva syna a dceru. Zatímco synové se ještě na založení rodiny nechystají (Matěj studuje uměleckou akademii v Utrechtu a Clark pracuje jako kuchař a cukrář), dcera Hana se usadila v Řecku a má děti hned tři. Babičkovské role si tedy tato sympatická dáma užívá dosytosti.
Více článků najdete na portálu mamci.cz