Složky potravin, které nám ještě před pár lety nebyly nijak známé, se dnes více dostávají do našeho povědomí a zároveň i na naše talíře. Jedním z pokrmů, jejichž popularita v posledních letech velmi stoupá, je houba japonsky zvaná shiitake (odborně houževnatec jedlý). Aby ne, když na naše zdraví má doslova blahodárné účinky, a její chuť si můžete velmi snadno zamilovat. Léčivé účinky této houby se v Asii využívají již po mnoho let.
Jak tělu pomáhá?
Na naše zdraví má pozitivní vliv zejména obsažený alkaloid eritadenin a také polysacharid lentanin, které zajišťují prevenci mnoha vážných nemocí. V shiitake lze nalézt
i antioxidant L-ergothionin zajišťující v těle odbourání volných kyslíkových radikálů, které jsou zodpovědné za předčasné stárnutí buněk. Dále obsahuje velké množství vlákniny, železa, selenu a vitamínu C.
Konzumace shiitake má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi a snížení krevního tlaku. Příznivě ovlivňuje stav srdce a cév, zlepšuje průběh veškerého metabolismu v těle. Celkově posiluje obranyschopnost organizmu, má též afrodiziakální účinky. Spekuluje se
o tom, že pravidelná konzumace shiitake může preventivně předcházet vzniku rakovinného bujení v těle.
Jak ji využít?
Shiitake vás v kuchyni nadchne již svojí nezaměnitelnou vůní. Můžete zakoupit houby čerstvé nebo sušené. V prvním případě se snažte vybírat takové, které působí pevně, nejsou
na dotyk vlhké. Pokud houby zakoupíte již usušené, nechte je před použitím chvíli namočené.
V kuchyni tuto houbu využijete vždy, když můžete použít houby běžně sbírané u nás. Hodí se, když připravujete maso, ale můžete ji přidat i do polévek nebo třeba do rizota, k těstovinám. Svému zdraví prospějete i tím, když vypijete nálev připravený z této houby. Stačí ji zalít vroucí vodou a nechat zhruba čtvrt hodiny louhovat.
Více článků najdete na portálu mamci.cz