Batáty jsou moderní a poměrně oblíbenou zeleninou. Jde vlastně o kořenové hlízy tropické rostliny jménem povijnice jedlá, která pochází z Ameriky. Obsahují železo, vitamíny B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Je zajímavé, že ač jsou obecně spojovány s bramborami, nejsou jim botanicky příbuzné a do Evropy dorazily již o 100 let dříve. Na českých talířích se však začínají objevovat až v poslední době. Nicméně jejich chuť a recepty si zamilujete a stejně tak i jednoduchost jejich přípravy. Na jakých batátových jídlech si skutečně pochutnáte?
-
Pečené batáty jako příloha
Batáty očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme na plátky, hranolky, kostičky, dle libosti. Potřeme olivovým olejem a osolíme. Dáme péct do trouby. Dáváme pozor, abychom je nepřepekli, mohou být potom uvnitř rozvařené. Podáváme jako přílohu k masu či rybě.
-
Batátové hranolky
Batáty nakrájíme na proužky a posypeme solí. Pokud chceme hranolky pikantnější, smícháme je v míse s červenou paprikou, pepřem, solí a olivovým olejem. Rozprostřeme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.
-
Batátová polévka
V hrnci orestujeme cibulku, česnek, batáty, případně mrkev. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud batáty nezměknou. Osolíme, opepříme, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.
-
Batátové pyré
Batátové pyré je vhodné klidně jako jeden z prvních příkrmů. Oloupeme je, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vroucí vodou, přidáme trochu másla a uvaříme do měkka. Poté je scedíme, rozmixujeme nebo rozmačkáme, případně doplníme scezenou vodou. Pyré podáváme samotné nebo s masem či zeleninou.
-
Batátové bramboráky
Očištěné batáty nastrouháme na struhadle, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek a trochu mouky. Dobře promícháme a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.
-
Plněné batáty
Batáty očistíme, podélně rozpůlíme a na několika místech propíchneme vidličkou. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca tři čtvrtě hodiny na 190 °C. Po upečení je mírně vydlabeme, posolíme a naplníme nádivkou dle vlastní fantazie, třeba orestovanou zeleninou, fazolemi, sýrem. Dobrou chuť.
Více článků najdete na portálu mamci.cz