Zdroj foto: envato

Batáty jsou moderní a poměrně oblíbenou zeleninou. Jde vlastně o kořenové hlízy tropické rostliny jménem povijnice jedlá, která pochází z Ameriky. Obsahují železo, vitamíny B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. Je zajímavé, že ač jsou obecně spojovány s bramborami, nejsou jim botanicky příbuzné a do Evropy dorazily již o 100 let dříve. Na českých talířích se však začínají objevovat až v poslední době. Nicméně jejich chuť a recepty si zamilujete a stejně tak i jednoduchost jejich přípravy. Na jakých batátových jídlech si skutečně pochutnáte?

  • Pečené batáty jako příloha

Batáty očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme na plátky, hranolky, kostičky, dle libosti. Potřeme olivovým olejem a osolíme. Dáme péct do trouby. Dáváme pozor, abychom je nepřepekli, mohou být potom uvnitř rozvařené. Podáváme jako přílohu k masu či rybě.

Zdroj foto: envato
  • Batátové hranolky

Batáty nakrájíme na proužky a posypeme solí. Pokud chceme hranolky pikantnější, smícháme je v míse s červenou paprikou, pepřem, solí a olivovým olejem. Rozprostřeme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

Zdroj foto: envato
  • Batátová polévka

V hrnci orestujeme cibulku, česnek, batáty, případně mrkev. Zalijeme vývarem a vaříme, dokud batáty nezměknou. Osolíme, opepříme, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

Zdroj foto: envato
  • Batátové pyré

Batátové pyré je vhodné klidně jako jeden z prvních příkrmů. Oloupeme je, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vroucí vodou, přidáme trochu másla a uvaříme do měkka. Poté je scedíme, rozmixujeme nebo rozmačkáme, případně doplníme scezenou vodou. Pyré podáváme samotné nebo s masem či zeleninou.

Zdroj foto: envato
  • Batátové bramboráky

Očištěné batáty nastrouháme na struhadle, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek a trochu mouky. Dobře promícháme a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova.

Zdroj foto: envato
  • Plněné batáty

Batáty očistíme, podélně rozpůlíme a na několika místech propíchneme vidličkou. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca tři čtvrtě hodiny na 190 °C. Po upečení je mírně vydlabeme, posolíme a naplníme nádivkou dle vlastní fantazie, třeba orestovanou zeleninou, fazolemi, sýrem. Dobrou chuť.

Zdroj foto: envato

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno