Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu vůbec a jejich účinků se dokonce využívá ke zmírnění obtíží při onemocnění rakovinou. Mnoho z nás se bez ní v kuchyni již neobejde, a to zcela právem. Pokud ze supermarketu odjíždíte bez, vitamíny nabité, brokolice, rychle se pro ni vraťte. Proč? Snad vás tento „malý“ výčet pozitiv přesvědčí.

Účinné látky

Všechny druhy zelené zeleniny, tedy i brokolice, obsahují chlorofyl, který je důležitým dodavatelem karotenů. To jsou látky nezbytné pro tvorbu vitamínu A, jež je nutný pro neutralizaci volných radikálů, které se v těle běžně vyskytují. Zvýšený přísun těchto látek působí preventivně. Jednak proti rakovině, ale také proti běžně dostupným nemocem, jako jsou nachlazení, virózy, angíny či nemoci z porušené imunity.

Kromě chlorofylu je brokolice významným zdrojem hořčíku a minerálních látek, nutných ke správné funkci srdce, svalů a k tvorbě hormonů. Vysoký podíl obsažené vlákniny pomáhá posilovat střevní sliznici, čímž opět chrání tělo při možném rakovinotvorném bujení.

Brokolice obsahuje, stejně jako banány, velké množství draslíku, jehož hladinu se vyplatí hlídat při vysokém krevním tlaku. Lidé s vysokým příjmem soli a slaných jídel, do sebe dostávají příliš velké množství sodíku, který na sebe váže vodu a tím zvyšuje krevní tlak. Draslík je protipólem sodíku. Působí opačně a “napravuje“ hříchy, které v těle páchá velké množství sodíkových minerálů.

Díky velkému množství vitamínu C pomáhá, zejména v sychravých dnech, proti nemocem z nachlazení, virózám, rýmě či chřipce. Stejně tak ho ocení i ženy, které v důsledku silné menstruace ztrácí z těla velké množství železa. Brokolice je jeho bohatým zdrojem, proto ztracené množství železa rychle dodává a napomáhá jeho další tvorbě v těle.

Nakupujte s rozmyslem

Brokolice je dnes naprosto běžně dostupná v jakémkoli obchodě. Nutné je vybírat nepoškozené růžičky, beze skvrn, bez nažloutlých listů. Brokolici po nákupu zkonzumujte většinou do tří dnů, jinak začne žloutnout a poupata se otevírají, čímž ztrácí na svých účincích. Pokud víte, že brokolici nemůžete spotřebovat, není žádný problém svěřit ji mrazničce. Zmrazením se účinné látky, obsažené v brokolici, neztrácí, a vy bez obav, až přijde ta správná doba, ji můžete zpracovat.

Už dávno se brokolice nevyužívá jen k vaření výborné polévky, která nejen zasytí a zahřeje, ale pohladí i unavené, stresem nahlodané, nervíky. Brokolice se hojně využívá jako příloha k masovým jídlům, přidává se do rizot, zapečených pokrmů, případně můžete i ze syrové připravit vynikající, brokolicový salát, coby lehkou letní večeři. Co se týče vaření brokolice, příliš dlouho ji ve vařící vodě netrapte. Dlouhým varem totiž ztrácí důležité vitamíny a typickou křehkost. Bohatě postačí 10 minut na mírném ohni.

Toužíte-li využít každičkou živinu, která v brokolici je, zkuste spolu s brokolicí zkombinovat do pokrmu i pokrmy s obsahem biotinu. Ten najdete třeba v rajčatech či špenátu. Proto se nebojte kombinací a zalahoďte nejen svému žaludku, ale i oku. Pestrá zelená brokolice spolu s červenými rajčátky, pokapané citrónovou šťávou, spolu s křupavou, na másle opečenou, bagetkou, je výborná a výživná lehká večeře.

Brokolice je víc než tisíc doktorů…

  • Preventivně působí proti infekcím
  • Zmírňuje zácpu a podporuje správné trávení
  • Povzbuzuje imunitní systém
  • Posiluje činnost svalů a srdce (což ocení nejen sportovci)
  • Pomáhá při neurózách, nervózním neklidu, podrážděnosti, stresu i poruchách spánku
  • Podporuje krvetvorbu
  • Zásobuje buňky kyslíkem
  • Působí proti vysokému krevnímu tlaku
  • Účinně pomáhá při tvorbě nových buněk, nutných k tvorbě sliznic

Než zajdete k lékaři, zkuste si brokolici zařadit do svého jídelníčku, a uvidíte. Třeba nakonec návštěva lékaře nebude vůbec potřeba.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno