Dochází vám inspirace, co stále vařit, případně péct? Máte doma mlsné strávníky, ale točíte stále dokola stejná jídla a recepty? V dnešním článku vám přináším inspiraci na pokrmy ze sezónních surovin.
Palačinky se špenátem
Ingredience: Těsto – 500 ml polotučného mléka, 280 g hladké mouky, 2 vejce, sůl olej na smažení
Náplň – 350 g baby špenátu, 3 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, 100 g nivy, 2 lžíce parmazánu, sůl a pepř.
Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Do mísy nalijeme mléko, přidáme dvě rozklepnutá vejce a špetku soli. Pořádně rozšleháme. Poté za stálého šlehání postupně přisypáváme prosátou mouku. Vznikne nám hladké lité těsto. Necháme ho asi půl hodiny odležet v lednici.
2. Čerstvý špenát pořádně omyjeme a nakrájíme na nudličky. Cibulku také očistíme a nakrájíme ji najemno. Česnek prolisujeme.
3. Na rozehřáté pánvi na oleji orestujeme cibulku dozlatova. Přidáme česnek a necháme ho provonět. Nakonec na pánev přidáme i nasekaný špenát. Krátce podusíme.
4. Nyní už je řada na sýry – do směsi vmícháme nastrouhaný parmazán i nivu.
5. Závěrečné dochucení provádějte opatrně, protože sýry jsou dost slané. Soli tedy stačí opravdu špetka. Pepř dodá špenátové náplni správnou pikantnost.
6. Palačinky osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Olej doporučuji pomazat na pánev mašlovačkou, ať ho není zbytečně velké množství.
7. Špenátovou náplní potřeme palačinky a zavineme. Ještě teplé rozkrojíme a podáváme na teplém talíři.
Chřestová polévka
Ingredience: 500 g bílý chřest, 50 g másla, 1 šalotka 1, zeleninový vývar, 200 ml smetany, 3 žloutky, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, muškátový květ
Postup:
1. Chřest omyjeme, odkrojíme dřevnaté konce, oloupeme škrabkou a pokrájíme na malé kousky. Šalotku pokrájíme na jemno.
2. V hrnci rozehřejeme máslo a na něm zlehka osmahneme šalotku. Do hrnce přidáme chřest, zalijeme vývarem a vaříme asi 5 minut.
3. Žloutky a smetanu vložíme do mísy a prošleháme je metličkou. Polévku rozmixujeme dohladka a poté žloutky a smetanu pomalu vlijeme také do hrnce a řádně rozmícháme. Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového květu.
4. Podáváme s chlebovými krutonky – jejich příprava vám zabere sotva pár minut.
Rebarborový koláč
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 2 kelímky bílého jogurtu (celkem 300 g jogurtu), 2 vejce, 125 ml oleje, 1 prášek do pečiva, rebarbora
Drobenka – 80 g cukr, 80 g máslo, 150 g hrubé mouky
Postup:
1. Vejce a cukr společně vyšleháme. Přidáme jogurt a olej. Poté postupně přisypeme prosátou mouku a vše vymícháme do hladkého litého těsta.
2. Rebarboru omyjeme, oloupeme a pokrájíme na malé kousky.
3. Plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vylijeme na něj těsto a to bohatě poklademe rebarborou a nakonec ještě posypeme drobenkou.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 170° asi 40 minut.
Více článků najdete na portálu mamci.cz