Recepty s medem: Med je výborným sladidlem do čaje a hodí se do sladkého pečení. Nebojte se ho použít i v jídlech, kde hraje prim maso. V českých kuchyních má své nezastupitelné místo, není divu, v českých krajinách má včelařství velkou tradici a k dostání jsou tu velmi kvalitní medy.
Bez medu si mnoho lidí neumí představit čaj nebo třeba vánoční perníčky. Skvěle se kombinuje s ořechy nebo jablky. Nemusíme se omezovat jen na sladké recepty, dobře si rozumí i s masem nebo marinádou. Dodá pokrmům zajímavou chuť a vytvoří křupavou krustičku. Na své si přijdou také milovníci lahodných moků.

Domácí medovina
- 50 g másla
- 100 g cukru
- 150 g medu
- voda na ředění
- 2 g citronové kůry
- 2 g pomerančové kůry
- 0,5 l vodky
Připravíme si hrnec, z másla a cukru připravíme karamel. Přidáme citronovou a pomerančovou kůru, med, vodu a necháme na chvilku povařit. Nakonec přilijeme vodku a zamícháme.
Medovník
Těsto:
- 30 g másla
- 1 vejce
- 100 g cukr moučka
- 250 g hladká mouka
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce medu
Krém:
- 250 g máslo
- 1 plechovka Salko karamel (nebo si můžete uvařit den předem plechovku klasického Salka)
Na potření:
- 3 lžíce rumu
- 5 lžic překapávané kávy
Na ozdobu:
- přibližné 15 kusů vlašských ořechů
Na obalení:
- 100 g mletých vlašských ořechů
Máslo, cukr, vejce a med zahřejeme ve vodní lázni. Za stálého míchání přidáváme mouku a jedlou sodu. Vše pěkně spojíme a vypracujeme těsto. Chvilku necháme odležet.
Dáme si těsto na pomoučený vál a rozdělíme ho na 5 stejných dílů. Každý kousek rozválíme na placku a vykrajujeme podle dortové formy. Z odkrojků, které nám zbyly, vypracujeme 6 díl. Pláty opatrně přeneseme na plech a postupně pečeme na 1800 C, 4-5 minut.
Připravíme si krém ze změklého másla, které vyšleháme šlehačem a postupně do něj přiléváme Salko. Jakmile upečené pláty vychladnou, pokapeme každý černou kávou s rumem a potřeme krémem. Takto opakujeme u všech šesti plátů. Potřeme i boky medovníku.
Nakonec korpus posypeme rovnoměrně mletými ořechy a můžeme ozdobit půlkami vlašských ořechů. Medovník svrchu zatížíme a necháme 24 hodin uležet. Druhý den můžeme nakrájet a podávat.

Žebírka na medu
- 1 kg žebírek
- 6 lžic medu
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce worchestru
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Všechny ingredience, kromě cibule, smícháme a přidáme prolisovaný česnek. Žebírka potřeme připravenou marinádou, dáme do uzavřené nádoby a necháme v lednici do druhého dne uležet.
Vymažeme si pekáč, na dno rozprostřeme nakrájenou cibuli a poklademe žebírky. Podlijeme trochou vody, přikryjeme víkem a 1,5 hodiny pečeme na 2000 C.
Podáváme například se šťouchanými bramborami.
Více článků najdete na portálu mamci.cz