Neděle je jeden den v týdnu, který se snažíme prožít trochu jinak, než ty ostatní. Nic neděláme, jsme v klidu, relaxujeme a užíváme si společnosti rodiny. A tento den si zaslouží i společný rodinný oběd, který tento den vyzdvihne ještě výš. Nedělní oběd by měl být zároveň dobrý a chutný, ale také jednoduchý a bez nutnosti strávit celé dopoledne u plotny. Co tato kritéria splňuje? Rozhodně toto výborné kuře s citronem, které dáte do trouby a víceméně se dělá samo a vy máte čas věnovat se naplno svým blízkým.

Receptů na přípravu kuřecího masa existuje nespočet, ovšem nikdy nemáte jistotu, že bude výsledek takový, jaký si ho představujete, tedy do křupava upečené šťavnaté narůžovělé kuřecí maso, které se rozplývá na jazyku. Já vám přináším recept, který máme nejraději a doufám, že splní očekávání.

Není maso, jako maso – pro správný výsledek je důležité si na výběr masa trochu posvítit. Výběr masa výrazně ovlivní konečný výsledek vaší práce a především chuť. Sáhněte tedy po kvalitním mase s velkým M!

Co budete potřebovat?

1 kuře cca 1,5 kg , 2 citrony, 5 stroužků česneku, sůl, bylinky dle chuti (tymián, bazalka, oregano)

Postup:

Aby byl výsledek dokonalý, tak nechte maso před jeho úpravou venku, zvyknout na pokojovou teplotu. Díky tomu se vyrovná teplota v celém kuřeti a výsledkem bude rovnoměrně upečená lahůdka (rovnoměrného upečení docílíte i svázáním kuřete). Navíc to zabraňuje vysušení. Následuje solení – kuře osolte zvenku i zevnitř. Nasolením dosáhnete křupavosti kůže. Bylinky nakrájejte a také vložte do vnitřku kuřete. Nakrájejte si citrony a česnek dle preferencí. Vložte kuře do pekáčku a rozházejte kolem citrony i česnek. Pro dokonalé propečení pečte kuře půl hodiny pozvolna a prsní částí dolů. Troubu předehřejte na 180 stupňů celsia a na posledních pár minut teplotu zvyšte – toto také vede ke krásně křupavé kůrčičce. Dobrou chuť!

Více článků najdete na portálu mamci.cz


Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na