Medvědí mléko je starý recept našich babiček. Během podzimních a zimních měsíců, kdy bývá sychravo, nás může potrápit nepříjemné nachlazení. Kombinace mléka s medem může mít na naše zdraví blahodárné účinky. Aby měl nápoj tu pravou medvědí sílu, patří do něj ještě rum.
Podzimní období bývá plné nepříjemných viróz. Pokud někdo cítí, že na něj lidově řečeno něco leze a hledá pomoc spíše v přírodních prostředcích, tak mléko s medem je jedinečnou kombinací a osvědčený lék. Pokud si ještě nápoj vylepšíme o koření, které rovněž umí bojovat s nemocí, léčivou sílu znásobíme.

Proč právě med a mléko?
Med je tradičním pomocníkem při léčbě a prevenci nemocí, které nás trápí obvykle na podzim a zjara. Má antibakteriální, antioxidační a antifugální účinky. Mnoho studií naznačuje, že med je stejně účinný jako jiné prostředky proti kašli.
Je složen především z jednoduchých cukrů a menšího množství vody, bílkovin a aminokyselin, flavonoidů a organických kyselin. Z dalších prospěšných látek jsou to vitamíny A, D, E, K a některé ze skupiny B. Z minerálních látek je to například draslík, sodík, vápník, železo, hořčík, síra, selen. U některým citlivých jedinců může však med vyvolat alergickou reakci.
Abychom v medu zachovali co nejvíce prospěšných látek, je třeba ho také vhodně skladovat. Mnoho cenných složek med ztrácí dlouhodobým skladováním nebo vysokou teplotou. Příliš mu neprospívá přelévání, sluneční svit a kov. Ideálně med uchováváme v keramické nebo skleněné nádobě, na tmavém místě a nabíráme dřevěnou naběračkou.
Mléko je zásobárnou vitamínů, minerálů, živočišných bílkovin a kyseliny mléčné. Spojení medu a mléka získáme mnohem účinnější léčivou sílu, než kdybychom je konzumovali zvlášť. Jen pozor na intoleranci mléka, kterou trpí část populace.
Zvládne toho mnohem více
Pro pokožku je tato kombinace přímo blahodárná. Bude zářit. Ne nadarmo medově-mléčnou kůru využívají v různých lázních. Také je tradičním lékem při nespavosti. Kombinace medu a mléka spustí v našem mozku chemické procesy, díky nimž se vyplavují látky, pomáhající nám usnout.
Nápoj nám může pomoci i při trávení. Stimuluje růst a vývoj prospěšných bakterií v trávicím traktu. Eliminuje tak řadu potíží, které vyplívají z nesprávné funkce střev. Naše kosti potřebují vápník. Některé studie naznačují, že pokud k mléku přidáme med, může se tím zlepšit vstřebatelnost kalcia.

Které koření přidat?
Skořice je jeden z nejsilnějších antioxidantů. Napomáhá likvidovat mnoho virů, bakterií i plísní a působí protizánětlivě. Kombinace medu a skořice dokáže zatočit s rýmou během pár dní. Jako bonus výborně dochutí mléčný nápoj.
Hřebíček vykazuje antibakteriální účinky a bojuje se zánětem v těle. Tlumí bolest, dezinfikuje a posiluje imunitu. Působí proti rýmě, zánětům horních cest dýchacích a také nevolnosti.
Kurkuma obsahuje jednu silnou látku, a to kurkumin, který je silným antioxidantem. Pomáhá imunitnímu systému a tlumí kašel. Má analgetické a antiseptické účinky.
Pepř je známý pro své antibakteriální a dezinfekční účinky. Prohřívá tělo, prokrvuje sliznice a uvolňuje rýmu či hleny. Také podporuje trávení, působí proti bolesti kloubů a migrénám.
Tip pro odvážné: jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a antivirotik je česnek. Pokud vám nevadí netradiční chutě, přidejte do medového mléka na špičku nože rozdrceného nebo nakrájeného česneku. Získáte tak opravdu silný lék proti nachlazení.

Jak si připravit medvědí mléko
- 1 hrnek mléka
- 50 ml rumu (můžete použít i jiný alkohol)
- 1-2 lžíce medu
- můžete přidat 1 lžičku másla
Pokud chcete přidávat koření
- 2 polévkové lžíce kurkumy
- ½ lžičky skořice
- špetička pepře
- 1-2 hřebíčky
Mléko zahřejeme, ale nesmí vařit, přidáme koření, máslo a rum, krátce povaříme na nízký stupeň. Necháme zchladnout a přidáme med.
Pokud vynecháte rum a uberete trochu koření, můžete dát i dětem.
Více článků najdete na portálu mamci.cz