Jsou potraviny, které běžně kupujeme dětem v obchodě a přitom je jednoduše můžeme vyrobit doma a často zdravěji. Výroba není nijak těžká, hravě zvládnete doma. Můžete zapojit i své malé pomocníky.
Domácí pribináček
Oblíbená pochoutka dětí. Jde to jednoduše a i ve zdravé variantě.
Co budete potřebovat:
- 1 vanička měkkého tvarohu
- 1x smetana na šlehání 33% (500 ml)
- lžíce medu nebo javorového sirupu dle chuti (lze dát i vanilkový cukr)
- Vanilkový lusk
- Pokud chcete např. jahodový nebo kakaový, přidejte tyto ingredience do tvarohu
Postup:
Vyšlehat zvlášť šlehačku a zvlášť tvaroh s ingrediencemi, potom dohromady. Nakonec přidat sirup nebo cukr.
Máslové sušenky ze špaldové mouky
Velmi dobré máslové sušenky, které děti milují, příprava nezabere moc času.
Co budete potřebovat?
- 125 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- 50 g vanilkového pudinkového prášku
- 125 g špaldové mouky (nebo půl na půl s hladkou moukou)
- Lze udělat variantu s kakaem nebo skořicí
Postup:
Utřete do pěny máslo smíchané s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do jiné mísy dejte mouku smíchanou s pudinkovým práškem. Do utřeného másla zapracujeme nejlépe rukama sypkou směs. Vytvoříme hladké těsto a zabalené do potravinářské folie je dáme na 30 minut do ledničky. Potom vyndejte, utvořte z těsta válec a odkrajujte tenká kolečka. Mezitím si troubu zahřejeme na 180oC a nachystáme plech s pečícím papírem. Kolečka klademe na plech. Pečeme 5-8 minut.
Domácí jahodový ledňák
Léto je doba, kdy je ovoce dostatek a přebytky ze zahrádky můžete zužitkovat i tímto způsobem. Po ledňácích se vám doma jen zapráší.
Co budete potřebovat?
- ½ kg jahod
- 1 smetana 30%
- Tvaroh
- Vanilkový cukr
- Můžete přidat 2 lžíce moučkového cukru
- Lze využít jakékoliv ovoce, které máte doma.
Postup:
Smetanu smícháme s oběma cukry a půlkou tvarohu. Přibližné 3/4 jahod rozmixujeme a smícháme se smetanou. Zbylou 1/3 nakrájíme na kousky a přimícháme ke smetanové hmotě. Nalijeme do formiček na ledňáky a dáme zmrazit.
Více článků najdete na portálu mamci.cz