Zdroj foto: envato

Chtěla byste se blýsknout v kuchyni, ale v kulinářském umění až tak nevynikáte? Nevadí. Přesně proto bylo vymyšleno listové těsto. Prostě si jen kupte několik plátů a buďte za hvězdu.

Pizza šneky

Listové těsto pomažeme kečupem, posypeme pizza kořením, poklademe šunkou a sýrem. Poté po delší straně zabalíme do ruličky. Z ní ukrajujeme asi půl centimetru silná kolečka, která pokládáme na pečicí papír na plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C cca na 15 minut.

Slaný štrůdl

Postup je prakticky identický jako u pizza šneků. Potřeme plát těsta kečupem a posypeme kořením (grilovací, oregano, bazalka). Do štrůdlu můžeme použít opět šunku a sýr, ale třeba také salám, slaninu, cibuli, zeleninu. Těsto zavineme jako štrůdl a necháme péct. Krájíme až po vychladnutí.

Pizza

Na listové těsto natřeme kečup, posypeme pizza kořením nebo oreganem, poklademe šunkou, salámem, kukuřicí, žampiony, jarní cibulkou, rajčaty (zkrátka vším, co nám na pizze chutná) a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.

Zdroj foto: pixabay

Povidlové kapsičky

Listové těsto si rozkrájíme na čtverce, ideálně o velikosti 8 x 8 cm. Doprostřed čtverce dáme vrchovatou lžičku povidel a těsto přehneme tak, aby vznikl trojúhelník. Ve spojích zamáčkneme, aby povidla při pečení nevytekla. Dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Tvarohové šátečky

Plást listového těsta si rozkrájíme na čtverce o velikosti přibližně 10 x 10 cm. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, případně s cukrem moučka. Poté do každého čtverečku položíme vrchovatou lžičku tvarohu. Šáteček zabalíme tak, že spojíme protilehlé cípy a uprostřed ještě mírně zatočíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C dozlatova.

Listové těsto můžete koupit i zmražené a rozválet, ale lépe se pracuje z chlazeným. Pláty pro přípravu šátečků a kapsiček se lépe než klasickým nožem krájejí kulatým nožem na pizzu. Držíme palce a přejeme dobrou chuť.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno