Jsou potraviny, které běžně kupujeme dětem v obchodě a přitom je jednoduše můžeme vyrobit doma a často zdravěji. Výroba není nijak těžká, hravě zvládnete doma. Můžete zapojit i své malé pomocníky.

Domácí pribináček

Oblíbená pochoutka dětí. Jde to jednoduše a i ve zdravé variantě.

Co budete potřebovat:

  • 1 vanička měkkého tvarohu
  • 1x smetana na šlehání 33% (500 ml)
  • lžíce medu nebo javorového sirupu dle chuti (lze dát i vanilkový cukr)
  • Vanilkový lusk
  • Pokud chcete např. jahodový nebo kakaový, přidejte tyto ingredience do tvarohu

Postup:

Vyšlehat zvlášť šlehačku a zvlášť tvaroh s ingrediencemi, potom dohromady. Nakonec přidat sirup nebo cukr.

Máslové sušenky ze špaldové mouky

Velmi dobré máslové sušenky, které děti milují, příprava nezabere moc času.

Co budete potřebovat?

  • 125 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • Vanilkový cukr 2 sáčky
  • 50 g vanilkového pudinkového prášku
  • 125 g špaldové mouky (nebo půl na půl s hladkou moukou)
  • Lze udělat variantu s kakaem nebo skořicí

Postup:

Utřete do pěny máslo smíchané s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do jiné mísy dejte mouku smíchanou s pudinkovým práškem. Do utřeného másla zapracujeme nejlépe rukama sypkou směs. Vytvoříme hladké těsto a zabalené do potravinářské folie je dáme na 30 minut do ledničky. Potom vyndejte, utvořte z těsta válec a odkrajujte tenká kolečka. Mezitím si troubu zahřejeme na 180oC a nachystáme plech s pečícím papírem. Kolečka klademe na plech. Pečeme 5-8 minut.

Domácí jahodový ledňák

Léto je doba, kdy je ovoce dostatek a přebytky ze zahrádky můžete zužitkovat i tímto způsobem. Po ledňácích se vám doma jen zapráší.

Co budete potřebovat?

  • ½ kg jahod
  • 1 smetana 30%
  • Tvaroh
  • Vanilkový cukr
  • Můžete přidat 2 lžíce moučkového cukru
  • Lze využít jakékoliv ovoce, které máte doma.

Postup:

Smetanu smícháme s oběma cukry a půlkou tvarohu. Přibližné 3/4 jahod rozmixujeme a smícháme se smetanou. Zbylou 1/3 nakrájíme na kousky a přimícháme ke smetanové hmotě. Nalijeme do formiček na ledňáky a dáme zmrazit.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno