Chcete si dopřát čerstvé pečivo každý den bez nutnosti po něj každé ráno spěchat do obchodu? Není nic jednoduššího, než si osvojit některý z receptů na domácí pečivo! Ano, opravdu je to jednoduché. Vyzkoušejte a nebudete chtít nic jiného. V tomto článku vám přináším 3 ověřené recepty na domácí pečivo, po kterém se můžou utlouct jak dospělí, tak i děti.
Na pečení domácího pečiva nepotřebujete žádné speciální přístroje. Dokonce ani ty hnětací ne. Na to vám postačí trocha šikovnosti a vlastní ruce. Bez problémů si vystačíte jen s vařečkou, miskou, plechem a pečícím papírem. A to máme doma jistě všichni.
Později svou výbavu na pečení můžete rozšířit. Existují různé věci, které vám trochu pomohou a ušetří trochu času. Například formičky, díky kterým budete moci upustit od ručního tvarování.
Hodit se vám budou také různé druhy posypů – kromě klasiky mák a kmín můžete vyzkoušet například chia semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka, sezam, hubozrnnou sůl… Fantazii se meze nekladou. Chutným posypem posunete svůj kulinářský výtvor na vyšší úroveň.

Křupavé sádlové housky
Ingredience: 500 g hladké mouky, 9 gramů sušeného droždí, 10 gramů soli, 55 gramů sádla a 275 gramů vlažné vody.
Postup přípravy:
Do větší mísy dejte mouku a sůl a pořádně promíchejte. Do mouky udělejte důlek a do něj nalijte 1/3 vody a sušené droždí. Lžící důlek s vodou a droždím promíchejte, aby se do něj dostalo i trochu mouky a vzniklo těstíčko. Mísu nyní zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté do mísy dejte zbytek vody a sádlo a celou směs propracujte, dokud nevznikne hladké těsto. Opět nechte kynout, tentokrát asi hodinu. Poté už můžete vytvarovat housky (nebo rohlíky). Plech vyložte pečícím papírem, vyskládejte upletené housky a pečte v předehřáté troubě na 230 stupňů 10 minut.
Celozrnné bagetky bez droždí
Ingredience: 200 g celozrnné mouka, 200 g žitné mouka, 2 lžíce sezamu, 1 lžička soli, 1 lžička soda bikarbona, 300 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
Do větší mísy vložte všechny suché suroviny a promíchejte – celozrnnou mouku, žitnou mouku, sodu, sezam a sůl. Poté přidejte jogurt a důkladně mixérem zpracujte do jednotné směsi. Těsto rozdělte na polovinu, potřete ho olivovým olejem a uložte do dvou forem na bagety. Pečte v přehřáté troubě při teplotě 200 stupňů asi 30 minut.
Staročeský domácí chléb
Ingredience: 500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička kmínu, 1 lžička cukru, 1 lžička soli
Postup přípravy:
V první řadě si připravte kvásek – z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí. Ve větší míse smíchejte mouku, sůl a kmín. Poté k těmto sypkým surovinám dejte kvásek a důkladně těsto vypracujte. Dobře propracované těsto nechte asi hodinu odpočinout a po hodině ho ještě jednou propracujte. Nyní ho můžete vložit buď do formy na chleba a nebo si uválet vypracovat vlastní bochánek. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 1,5 hodiny.
Více článků najdete na portálu mamci.cz