Bulgur můžeme mít v povědomí, jako důležitou součást kuchyně středního východu a Turecka. Jak často ho ale konzumujeme my? Na to, jak skvělé účinky má, tak velice málo! Bulgur je vhodná potravina pro zdravý životní styl a také se výborně hodí do redukčního jídelníčku, protože obsahuje minimum tuku. Jaké jsou další přednosti bulguru?
- Jeho výhodou, oproti ostatním typům pšenice je, že bulgur není oloupaný a tak si zachovává velké množství živin.
- Je důležitým zdrojem vlákniny a je bohatý na antioxidanty.
- Jelikož vláknina vyvolává pocit sytosti žaludku, tak je bulgur ideální surovina při redukci váhy. Potlačuje tendenci se přejídat a prahnout po cukrech.
- Dále je také bohatý na na mangan, hořčík a vitamíny řady B. Nesmíme zapomenout na železo, díky čemuž je bulgur skvělý přirozený lék na chudokrevnost.
- Bulgur má v kuchyni mnoho způsobů využití: hodí se, jako příloha k masu a zelenině, do salátů nebo si můžete připravit bulgur na styl rizota či jím naplnit papriky… Fantazii se meze nekladou a s bulgurem nemůžete nic pokazit.
- Je velice jednoduchý na přípravu: Můžete ho nasypat v poměru 1:3 do horké vody a nechat nabobtnat a nebo pokud máte méně času, tak cca 10 minut povařit.

Plněné papriky bulgurem a žampiony
Potřebujete: 150 g bulguru, olivový olej, 4 větší papriky, žampiony, cibule, česnek, 4 rajčata
Papriky rozpůlíme, zbavíme stopek a semínek a pořádně umyjeme. Bulgur uvaříme podle návodu na obale v osolené vodě. Na pánvi zpěníme cibulku a česnek, poté přidáme pokrájené žampiony a pět minut opékáme. Nakonec přidáme uvařený bulgur ke směsi na pánev, kterou následně použijeme, jako nádivku do paprik. Na dno pekáčku vložíme pokrájená čerstvá rajčata, proužky cibule, nasekaný česnek, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Na to naskládáme naplněné papriky, pekáček přiklopíme a pečeme na 180 stupňů 45 minut. Rajčata vytvoří během pečení chutnou omáčku. Přílohu volíme podle vlastní chuti – hodí se pečivo, rýže i těstoviny. Plněné papriky jsou skvělé i samotné.
Více článků najdete na portálu mamci.cz