Chcete překvapit občerstvením: Klasické chlebíčky a jednohubky už jsou takovým evergreenem všech oslav. Sice určitě neurazí, ale ani nenadchnou a hlavně nikoho nepřekvapí. Chcete tentokrát udělat změnu a hledáte inspiraci? Nabízím vám několik tipů na slané i sladké občerstvení na narozeninové či jiné oslavy.

Avokádové guacamole

Avokádo se poslední dobou těší velké oblibě, takže s ním určitě nešlápnete vedle! Guacamole je původem tradiční aztécký pokrm, který se z Mexika rozšířil do celého světa a dnes se těší velké oblibě. Jedná se o avokádovou pomazánku. Jak ji připravit? Dužinu z avokáda vložte do mísy a rozmačkejte vidličkou na kaši. Pak už jen přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na malé kostičky pokrájená rajčata, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Jestliže fandíte pikantním jídlům, můžete do pomazánky kápnout trochu chilli omáčky a rozhodně tím nic nezkazíte. Avšak pozor, aby to nevadilo některému z vašich hostů – o tom je dobré se dopředu informovat. Guacamole lze jíst spolu s nachos, tortillami, pečivem nebo třeba jako samostatnou přílohu.

Zeleninové hranolky

Jednoduše šoupněte do trouby libovolnou oblíbenou zeleninu pokrájenou do tvaru hranolek (vhodný je třeba celer), pokapejte olivovým olejem a posolte. Zeleninové hranolky skvěle chutnají s bylinkovým dipem a jistě si najdou své příznivce!

Šneci z listového těsta

Rychlé a jednoduché – rozválejte listové těsto, naplňte libovolnou náplní, zarolujte, nakrájejte a upečte do zlatova! Nejlepší je šneky potřít rajčatovým základem. Někdo používá kečup, někdo protlak. Já doporučuji rajčatovou omáčku dochucenou pizza kořením – dodá šnekům šmrnc. Na náplň můžete použít šunku, tvrdé salámy, sýry (skvělé jsou plísňové), bylinky… Nezapomeňte šneky před pečením potřít rozšlehaným vejcem.

Miniřízečky

Na oslavy tyto řízečky velmi ráda dělávám a vždycky se po nich jen zapráší. Ideálně je udělejte z drůbežího masa, protože jsou tak nejrychleji usmažené. Maso důkladně omyjte, nakrájejte na asi 5 cm kousky, mírně naklepte, obalte v klasickém trojobalu a usmažte do zlatova. Podávejte s nakrájenou zeleninou, kyselými okurkami a chlebem.

Zeleninové špízy se sušenými rajčaty a olivami

Tyto špízy ocení hlavně vegetariáni. Sušená rajčata přes noc namočte. Vyberte si zeleninu, kterou máte rádi. Můžou to být ředkvičky, cuketa, paprika, mrkev, kedlubna – fantazii se meze nekladou a záleží na vaší chuti. Poté ji nakrájejte a napíchejte střídavě na špejli spolu s rajčaty a olivami. Tyto špízy chutnají skvěle i bez masa, protože jim sušená rajčata a olivy dodají šmrnc a správně slanou chuť.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno