Česnek na nemoci: Cítíte, že na vás něco leze? Alespoň pro jednou nechte stranou své zázračné tabletky a vsaďte na ještě zázračnější česnek!
Přírodní antibiotikum
Česnek byl ve všech kulturách považován za přírodní antibiotikum. A rozhodně ne nadarmo! Znáte jeho léčivou sílu? Česnek obsahuje vitaminy A, E, B1, B2 a malé množství vitaminu C, dále dobře vstřebatelné minerály – vápník, draslík, jód a hořčík a silné antioxidanty. Zkrátka a dobře, česnek obsahuje okolo 350-400 zdravých a léčivých látek, ochraňujících organismus před stárnutím a různými nemocemi. A navíc je také nebezpečně chutný!
Jak jej užívat?
Česnek díky své velmi výrazné chuti slouží jako oblíbené dochucovadlo do mnoha pokrmů. Ovšem většinou v malé zanedbatelné míře. Pokud chcete účinky česneku vyzkoušet v plné síle, nadrobno si ho nasekejte, nechte pár minut odstát a konzumujte ho syrový. Pokud na to nemáte žaludek, můžete ho sníst na topinkách, v polévce či na pánvi opražený s oblíbenou zeleninou. Abyste pocítili jeho léčivé účinky, je ideální konzumovat jeden stroužek několikrát do týdne. Proti nepříjemnému česnekovému pachu z úst prý pomáhá šálek čerstvého mléka.
Recept na česnekový sirup
Budete potřebovat:
- 8 oloupaných a lehce rozmačkaných stroužků česneku
- 200 ml jablečného octa
- 200 ml medu
Postup:
Česnek najemno nasekejte či prolisujte, vložte jej do mísy a přídejte med s octem. Rozmixujte. Poté směs přelijte do sklenice a nechte alespoň 5 dnů v lednici. Poté je sirup připraven ke konzumaci.
Použití:
Před použitím směs protřepte! 1 polévkovou lžíci sirupu rozpusťte ve sklenici vody a pijte nalačno ihned po probuzení.
Více článků najdete na portálu mamci.cz