Rybí salát nemá jen jednu podobu. Z nabídky supermarketů nebo specializovaných prodejen s rybími produkty známe spousty variant rybích salátů. A v supermarketech potkáme vždy alespoň tři základní, a to rybí salát v majonéze, rybí salát v jogurtu nebo skandinávský rybí salát. Komu tahle nabídka stačí, nemá co řešit. Ale pokud jste milovníky rybích salátů, ale chtěli byste je odměňovat, zkuste několik našich receptů a doporučení. Uvidíte, že nebudete zklamaní!

Sladkokyselý rybí salát z marinovaných mořských ryb

Pod pojmem rybí salát si většinou představíme sladkokyselý salát z marinovaných sleďů. V této podobě se rybí saláty také prodávají nejčastěji. Základem jsou marinovaní sledi, sladkokyselá zelenina, zálivka (například v podobě majonézy, tatarské omáčky nebo jogurtu či zakysané smetany, ať už je mléčná nebo rostlinná). Vynikající variantu si můžete snadno připravit i doma. A každému členu domácnosti do salátu přidat přesně to, co má rád.

Jak na přípravu domácího sladkokyselého rybího salátu?

Ingredience

  • marinovaní sledi – zde je jedno, zda jde o nakládaná rybí očka, o zavináče nebo čistě jen marinované sledě, případně o jinou rybu naloženou na sladkokyselo, nabídky obchodů jsou v této oblasti poměrně pestré, sledujte pultový prodej, kde mívá velkou nabídku například Kaufland, Globus, ale i Billa – akční pultové zboží najdete kdykoliv v online letácích1,
  • sladkokyselá zelenina – jakákoliv zelenina, kterou máte v salátu rádi. Stačí jen sterilované okurky a cibulka, ale můžete si nakrájet kořenovou zeleninu na jemné nudličky či kostičky a povařit ji ve sladkokyselém nálevu (lze i spolu s cibulí, kterou jen krátce spaříme), do kterého vedle cukru a octa dáte i sůl a trochu pepře. Podobně jako například do salátu bramborového. Nebo to vyřešte koupí sklenice s takto naloženou zeleninou (Moravanka, Kunovjanka),
  • zálivka – jak už jsme naznačili, pojivem může být jakákoliv majonéza, tatarská omáčka, jogurt či zakysaná smetana, ať už je mléčná nebo rostlinná, také ochucený olej. Někdy však, pokud si přejete odlehčenou variantu, může stačit i jen základní zálivka z vody, soli, cukru a octa. Ryby jsou samy o sobě mírně tučné, takže vstřebávání vitamínů A, E, D a K je zajištěno i bez přidání dalšího tuku,
  • koření – k rybímu salátu se nejlépe hodí pepř, případně chilli. Marinované ryby již mají svou chuť, kterou není nutno čímkoliv přerážet. Jen ji doplníme pepřem,
  • doplňky – k rybímu salátu si mnozí lidé rádi přidávají ještě i další doplňky, jako jsou sladkokyselá jablka nakrájená na kousky, vejce uvařené na tvrdo, dokonce i vařené brambory nebo těstoviny, bulgur, fantazii se meze rozhodně nekladou.

Postup přípravy

Příprava je v tomto případě velmi snadná. Vše jen nakrájíte na malé kousky a smícháte dohromady. Pokud chcete použít kořenovou zeleninu, tak ji po nakrájení povaříte v již zmíněném sladkokyselém nálevu, slijeme a pak teprve přimícháme k salátu.

Jestli vás zajímají další tipy k rybím salátům připravovaným doma z marinovaných mořských ryb, podívejte se například na stránky Vaření.cz2.

Rybí salát z rybiček v konzervě

Ryby v konzervě se na rybí salát nepoužívají tak často jako ryby marinované, ale o to zajímavějšími pak saláty z nich jsou. A vzhledem k tomu, že v v některém z online letáků supermarketů vždycky najdete nějakou rybí konzervu ve slevové akci, bude se jednat o nejen o pokrm zdravý, ale také za únosnou cenu. Aktuálně je nabízen tuňák v konzervě v Billa letáku na s. 23 a také na s. 134.

Postup přípravy i ingredience v případě rybího salátu z ryb v konzervě je v podstatě podobný, jako tomu bylo u mořských marinovaných ryb. Jen s tím rozdílem, že použijete rybu z konzervy, kterou ovšem do salátu přidáte až jako poslední, aby se příliš nerozpadla. Dokonce ji můžete na salát jen nasypat, až budete servírovat. I to je vítaná obměna.

Rybí salát z čerstvých ryb

Pokud jste rybáři a ryby si chytáte, nebo jestli si kupujete čerstvé ryby v obchodech, i vy si můžete vyrobit vynikající rybí salát. I zde je postup podobný jako v případě salátu z marinovaých mořských ryb, samozřejmě s tím rozdílem, že si čerstvé ryby musíte nejdříve sami namarinovat, jinými slovy naložit do sladko-slano-kyselého nálevu, nejčastěji s divokým kořením.

Jak naložit čerstvé ryby?

Čerstvé ryby musíte nejprve zbavit kostí, ale stačí vyndat jen kosti páteřní a žeberní, ty jemnější se v octovém nálevu natolik naruší, že už nebudou nebezpečné. Zda ponecháte kůži nebo ji odstraníte, je čistě na vás. Půlky menších ryb nebo kousky ryb větších pak nasolíte, naskládáte do mísy a necháte dva dny odležet v chladu.

Připravíte si nálev z vody a octa v poměru 1:1 a tím zalijete ryby, které jste přemístili do uzavíratelné nádoby a proložili cibulí nakrájenou na kolečka nebo na čtvrtky. Po čtyřech dnech první nálev slijete. Přichází čas na nálev druhý a také poslední.

  • ocet 250 ml
  • voda 750 m,
  • cukru 200 g
  • sůl 20 g
  • pepř celý 10 kuliček
  • nové koření 5 kuliček
  • bobkový list 2x
  • česnek 2 – 3 stroužky, nakrájený na plátky

Vše deset minut povaříte a nechte vychladnout. Poté zalijete tímto nálevem ryby, ze kterých jste slili první nálev. Po dalších čtyřech nech je hotovo. Nálev slijete, ale nevyhazujte jej, je vynikající pro přípravu kořenové zeleniny do salátu, povařte ji v tomto nálevu. Pak už postupujte jako u rybího salátu z marinovaných mořských ryb.

A pokud by se vám toto marinování zdálo příliš složité, najdete na stránkách Vaření.cz5 i jednodušší a hlavně kratší variantu naložení čerstvých ryb na rybí salát.

 

Zdroje:

  1. Online letáky supermarketů. Dostupné na Letákomat.cz. URL: https://www.letakomat.cz/supermarkety/
  2. Rychlý rybí salát ze zavináčů. Dostupné na Vaření.cz. URL: https://recepty.vareni.cz/rychly-rybi-salat-ze-zavinacu-1/
  3. Billa leták 8. 1. – 14. 1, s. 2. Dostupné na Letákomat.cz. https://www.letakomat.cz/billa/velky-letak-od-stredy-08-01-2020/?page=2
  4. Billa leták 8. 1. – 14. 1, s. 13. Dostupné na Letákomat.cz. https://www.letakomat.cz/billa/velky-letak-od-stredy-08-01-2020/?page=13
  5. Pochoutkový rybí salát. Dostupné na Vaření.cz. URL: https://recepty.vareni.cz/pochoutkovy-rybi-salat/

……………………….. relamni clanek …………………………….

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno