Avokádo se v poslední době dostalo velice do popředí, což je skvělé, protože to je velmi zdravá superpotravina. Je teď všude! Používá se, jako příloha či také hlavní jídlo. Fantazii se meze nekladou – můžete ho připravit sladké (dorty, zákusky) nebo slané (pomazánky, tatarák). Avokádo je někdy pro svůj vysoký obsah živin, vitamínů, minerálů, zdravých tuků a dokonce také bílkovin připodobňováno k vejcím či masu. I proto je avokádo velice oblíbené také mezi vegany. Nesmíme opomenout také vysoký obsah vlákniny – v avokádu najdete asi 30% doporučené denní dávky. Avokádo je vhodné i pro těhotné a kojící ženy.
Jak upravit avokádo?
Avokádo má velké možnosti využití. Můžeme ho použít do salátů, polévek, dezertů,koktejlů, velice oblíbené jsou také pomazánky z avokáda. A nebo ho můžeme jíst prostě jen tak. V neposlední řadě se může avokádo použít i v kosmetice, ženy jistě ocení skvělou masku z avokáda na vlasy či na pleť.
Ale zpátky k jídlu! Přikládám recept na dokonalý avokádový tatarák, který si můžou dát s chutí vegetariáni a vegani. Ovšem ani masožravce tento recept určitě neurazí.
Avokádový tatarák
Tento recept je úžasný tím, jak je snadný a přesto zajímavý a chutný.
Na dvě porce potřebujete:
- 2 avokáda (nejlépe zralá)
- 1 šalotka
- Sušená rajčata
- Vymačkaná šťáva z limety
- 1 polévková lžíce kapari
- Malý kousek chilli papričky
- 1 kávová lžička dižonské hořčice
- sůl a pepř
Avokádo oloupeme a poté z něj vyjmeme pecku. Takto připravené avokádo nakrájíme na malé kousky. Zakápneme limetkovou šťávou, která zabrání hnědnutí avokáda a důkladně promícháme. Poté přidáme ostatní ingredience nakrájené také nadrobno, směs opět důkladně promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Avokádový tatarák můžeme podávat s bagetkami.
TIP: Bagetky lehce opečeme na přepuštěném másle, osolíme a můžeme je také podle chuti potřít česnekem.
Více článků najdete na portálu mamci.cz