Co všechno (kromě naší vůle) a informací o zdravém stravování ovlivňuje číslo, které se ve výsledku ukazuje na naší váze? Věděla jste, že i přesto, že se snažíte zhubnout a domníváte se, že k tomu děláte všechno potřebné, můžete se nevědomky podporovat v přejídání? Jak uspořádání potravin v kuchyni ovlivňuje naši váhu anebo volbu jídla?
Co na očích, to v žaludku
Z výzkumu o jídle, jehož autorem je Brian Wansink, americký psycholog, vyplynulo, že ty potraviny, které máme nejvíce na očích, máme tendenci jíst. Znamená to tedy, že bychom si měly dávat velký pozor na to, co vystavujeme na kuchyňskou linku. Obecně lidé, kteří mají v košíku nebo vitríně vystavené nezdravé potraviny, mají větší tendenci je jíst, a tím pádem průměrně váží více. Stejně to funguje například také s cereáliemi, které má na lince snad většina z nás. Oproti tomu lidé, kteří mají na lince vystavenou mísu s ovocem, se intuitivně stravují zdravěji, a průměrně váží méně.

Uspořádání potravin
Pozor si dávejte také na to, jakým způsobem potraviny skladujete. I přestože se snažíte nad svými chutěmi vyhrát tím, že sladkosti schováte do skříně, je třeba zapřemýšlet také nad tím, do jaké pozice je ve skříni umístíte. Obecně platí, že více jíme ty věci, které jsou v úrovni našich očí. Proto se snažte do poliček v úrovni očí dávat ty nejzdravější potraviny, a sladkosti naopak na ty nejnižší nebo nejvyšší místa.
Velikost talíře
To, že velikost talíře ovlivňuje velikost snědené porce je starý známý fakt, avšak spousta z nás ho stále ještě podceňuje. Vyměňte svůj běžný talíř za jiný a pozorujte, co se s vámi bude dít.
Snaha o zdravé stravování vždycky nestačí. Pokud se vám dlouhodobě nedaří zhubnout, soustřeďte se také na jiné aspekty, které by vám v dosažení vysněné váhy mohly bránit. A hlavně, nevzdávejte to.
Více článků najdete na portálu mamci.cz