Toužíte po tom mít své vlastní zavařené okurky, ale bojíte se, že je to příliš těžké? Nenechte se odradit, je to velice jednoduché. A ten pocit, když si k obědu můžete otevřít své okurky, je vážně k nezaplacení.

Jak na to?

V první řadě si promyslete, jakým způsobem budete zavařovat. Možností je několik. Můžete zavařovat v troubě, v myčce, v hrnci s použitím teploměru nebo ve speciálním zavařovacím hrnci. Záleží, co vám vyhovuje a jaké máte možnosti.

Vyberte si recept na lák, nejlepší je získat od někoho nějaký osvědčený, abyste se vyvarovali zbytečnému zklamání.

Můžete se inspirovat naším receptem.

Na lák budete potřebovat:

  • 700 g cukru
  • 100 g soli
  • 3,5 l vody
  • 1 l octa

Dále budete potřebovat: mrkev, cibuli, česnek, křen, kopr, černý pepř, nové koření, bobkový list a hořčičná semínka a samozřejmě okurky nakladačky. Pro představu z 1 kg okurek budete mít asi 2-3 sklenice 0,7 l (záleží na velikosti okurek a na způsobu uložení).

Připravte si sklenice. Je důležité, aby byly opravdu čisté. Můžete je umýt v myčce na nejvyšší intenzitu nebo pořádně umýt saponátem a pak je nechat 10 min v troubě při 100°C. To platí i pro víčka. Sklenice necháme vysušit.

Omyjte si okurky a připravte si lák. Na dno každé sklenice vložte půlku bobkového listu,  2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, snítku kopru, 2 kolečka mrkve, pár kostiček křenu, pár proužků cibule, kousek česnek. Jakmile máme sklenice takto připravené, můžeme je plnit okurkami. Plníme tak, aby se okurek vešlo co nejvíce. Nejlepší je začít většími a končit menšími. Naplněné sklenice zalijeme horkým lákem a poté uzavřeme. A můžeme zavařit dle vybraného postupu.

Zavařené okurky je nutno nechat ještě nějakou dobu odležet (cca 1 měsíc) a pak se na ně můžete vrhnout!

Více článků najdete na portálu mamci.cz 

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na