Nenasycených mastných kyselin (PUFA) je několik. Pro vývoj našeho děťátka jsou nejvýznamnější DHA a EPA. Tyto kyseliny jsou důležité už před narozením děťátka. Měly by mít své místo v jídelníčku těhotných žen. V prenatálním období významně působí na vývoj nervové soustavy, mozku a sítnice.
Po porodu děti přijímají Omega 3 mastné kyseliny v mateřském mléce. Proto je důležité, aby maminka měla dostatečný příjem těchto kyselin ve stravě. Mozek se vyvíjí i během prvních 3 let života. Dostatečný příjem Omega 3 mastných kyselin se může pozitivně projevit i na intelektu dětí. Podle provedených studií se ve škole lépe soustředí, drží pozornost, mají lepší schopnost učit se. Dětem, které trpí ADHD se po podávání Omega-3 mastných kyselin zmírnily potíže. Dále působí jako prevence hypertenze v dospělosti, posílení imunity, snižují LDL cholesterol v krvi, napomáhají proti vzniku autoimunitních onemocnění, ledvinových chorob, zkracují léčbu zánětlivých komplikací a snižují výskyt alergií u dětí.
Kde se nachází Omega – mastné kyseliny
Tělo si tyto kyseliny neumí vyrobit. Nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby (makrela, tuňák, sardinka, losos, sleď). Pokud jsou správně krmeny i naše sladkovodní ryby, mohou být také zdrojem Omega-3 mastných kyselin. Jídelníček dospělých by měl obsahovat 2 porce ryb týdně pro pokrytí potřeby Omega -3 mastných kyselin. U dětí je to složitější. Ryba je alergen, zhruba od 10. měsíce může dítě příkrm obsahující rybu, kde výrobce garantuje nezávadnost.
Výborným zdrojem je rybí tuk, jenže nemá úplně nejvábnější chuť. Na trhu už existují ochucené sirupy a tobolky. Zařaďte do jídelníčku dětí vlašské ořechy, mandle, makadamové ořechy, oleje lisované za studena.
Více článků najdete na portálu mamci.cz