Čokoláda patří mezi nejoblíbenější cukrovinky. V obchodech můžete koupit spousty druhů a příchutí. Je těžké se zorientovat v nabídce a vybrat kvalitní. Někdy ani vysoký obsah kakaa nezaručí kvalitu, občas už podle obalu máme jasno, s čím máme tu čest. Jindy musíme podrobněji zkoumat složení. A na co se tedy zaměřit?

Cena

Pokud chceme opravdu kvalitní čokoládu bez dochucovadel a ztužených tuků, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Za velmi nízkou cenu kvalitu opravdu nečekejte. Neplatí to za každých okolností, ale výroba kvalitní čokolády něco stojí, což se nutně projeví na ceně.

Kde čokoládu kupujete

I když už i v supermarketech se dají najít kvalitnější kousky, opravdu čokolády vysoké úrovně najdete spíše v menších specializovaných obchodem nebo na internetu. Výrobci velmi kvalitních produktů se přiklání spíše k výrobě menšího počtu kvalitních čokolád.

Obal

Kdo se zajímá o čokoládu, tak často už podle obalu pozná, jaká je kvalita výrobku. Velmi kvalitní produkty mají na obalu nejen původ kakaových bobů, ale i plantáž. Vyhledávané plantáže můžete najít třeba na Madagaskaru, v Indonésii, Venezuele nebo Ekvádoru. Dokonce si můžete přečíst i informaci o odrůdě. Podle toho mají i vysokoprocentní hořké čokolády specifickou chuť, podobně jako u vín.

Složení

Najdete na obale. A co vše hledat? Procenta na obale ještě nemusí zaručit to nejlepší. Pro zajímavost, velmi ceněné čokolády mají něco okolo 60-75 %. Důležité jsou použité suroviny. Kvalitní čokolády by měly být složeny z kakaové sušiny, kakaového másla, třtinového cukru a vanilky. Mléčná čokoláda má navíc ještě sušené mléko. Některé čokoládovny kakaové boby zpracovávají bez průmyslových zásahů, šetrně praží a pečlivě umelou. Taková čokoláda si zachovává řadu zdraví prospěšných látek.

Pokud z obalu vyčtete, že obsahuje tyto suroviny, raději se poohlédněte po kvalitnější:

  • Tuk – kakaové máslo je drahá přísada, proto se ho výrobci snaží nahrazovat tuky. Čokoláda je potom trochu jiná, je mazlavější. Chemické složení těchto tuků také neprospívá našemu zdraví.
  • Vanilin – vanilka je také drahou ingrediencí, proto je nahrazována umělým vanilinem.
  • Aroma, dochucovadlo, éčko – také nepatří zrovna k tomu, co by našemu tělu prospělo. Mají jen chuťově zakrýt nízký obsah kakaových bobů.
  • Lískooříšková pasta, sušená syrovátka – slouží k atraktivnější chuti

Chuťový zážitek

Kupte si jednu kvalitní a jednu nekvalitní čokoládu. Poznáte rozdíl a budete překvapeni, jak ve skutečnosti chutná čokoláda. I mléčná může být kvalitní, má okolo 35-50 % kakaa. Chuťově je naprosto jiná než běžná přeslazená a tukem nadopovaná čokoláda ze supermarketu.

Více článků najdete na portálu mamci.cz 

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na