Růže šípková (Rosa canina) pochází částečně z Evropy, Asie i Afriky a její název, jak možná nevíte, vznikl podle mylné domněnky starých Římanů, kteří si mysleli, že kořen květiny léčí vzteklinu, tedy nemoc přenášenou psy. Tento skvost má ovšem poněkud jiné, mnohem úžasnější, účinky.
Využití šípkové růže
Tato příjemně vonící a na pohled kouzelná květinka nás může oblažit svými účinky hned dvakrát do roka. Nejprve na jaře, kdy začne kvést, přičemž právě její okvětní plátky se dají použít buď na přípravu džemů, nebo jako sušené do vonných směsí, případně se z nich dá vařit lahodný, zdravím vonící, čaj. Sběr okvětních plátků je nejvhodnější v létě, kdy je růže v plném květu. Z listů, jejichž využití je mnohem méně známé, se dá připravit také výborný léčivý čaj, ale co je asi úplně nejznámější a nejvyužívanější jsou plody růže šípkové, lidově šípky. Jejich sběr se doporučuje v podzimním údobí, kdy začínají šípky sami opadávat a mají jasně červenou barvu, která signalizuje, že jejich kvalita je nejlepší. Příliš tvrdé plody nejsou ještě zralé a musejí se před konzumací dlouho vařit.
Jejich účinek? Naprostá vitamínová bomba!
Mezi hlavní účinné látky, které šípky obsahují, jsou vitamíny A, B1, B2, B3, C, K, dále flavonoidy, třísloviny, polyfenoly a silice. Jejich účinek je tudíž především protizánětlivý, v období chřipek či viróz je čaj či sirup z šípků naprostým pokladem pro unavené a oslabené tělo. Stejně dobře však působí i proti paradentóze, snižuje lámavost kapilár, normalizuje srážlivost krve, ale také posiluje klouby. Je vlastně takovým životabudičem v případě, že organismus je opravdu vyčerpaný a totálně bez energie. Navíc stimuluje imunitní systém, takže při pravidelném preventivním užívání čajů či sirupů se možnost vzniku nemocí výrazně snižuje. Jen pro zajímavost, ve 100 g plodů je více než 3000 mg vitamínu C, což staví šípky na čelní místo co do obsahu cenných látek v kategorii přírodních zdrojů.
Zpracování květiny
Jak již bylo řečeno, chcete-li květy, vydejte se na jejich sběr v létě, potřebujete-li spíše plody, počkejte si do podzimu. Sesbírané šípky je nejlépe nechat usušit. Někdo suší plody celé a před použitím jen lehce naruší jejich strukturu. Mnohem lepší (a o mnoho pracnější) je však každý šípek před sušením rozřezat, odstranit semena a případné chloupky. Poté dejte šípky sušit a právě v podzimním „psím počasí“ a zimních mrazivých dnech používejte k vaření čaje. Nejlepší je takto připravené plody jen spařit při cca 60-70 stupních. Klidně půl hodiny nechat vyluhovat, aby se co nejméně zničil vzácný obsah cenných látek. Slazení takové čajové směsi je „dovoleno“ pouze medem, cukr vyloženě celý léčebný lektvar zničí, a není ani tolik chutný, jako když sladíte medem.
Šípky se dají využít také k přípravě sirupu, který se výborně hodí na zdravé klouby a vyživenou pokožku. Plody totiž skvěle působí na bolavé klouby, ztuhlé svaly nebo artritické bolesti, regenerují pokožku a podporují správnou funkci kolagenu.
Na 700 ml sirupu budete potřebovat 500 g čerstvých šípků a 400 g cukru. Začnete tím, že natrháte zralé, jasně červené, šípky, které rozkrojíte a malou lžičkou vyjmete semínka obalená chloupky. Šípky pak omyjte pod tekoucí vodou, dejte do hrnce, přidejte cca 600 ml vody a při nízké teplotě (rozhodně nesmí voda vařit), nechejte asi 25 minut pozvolna vařit. Tím plody změknou. Poté tuto směs přeceďte do čisté nádoby, scezené šípky vyhoďte a do zbylé tekutiny přidejte cukr, který za stálého míchání nechte rozpustit. Když se cukr rozpustí, teplotu zvyšte a cca 3 minuty šťávu ještě povařte. Vychlazené přelejte do čistých lahví a spotřebujte asi do dvou měsíců.
Přeji Vám dobrou chuť a dechberoucí účinky, které prostě musíte poznat-)
Více článků najdete na portálu mamci.cz