Známe to všechny. O vánočních svátcích jsou sladké, tučné a alkoholické nástrahy doslova na každém kroku. Přestože jste své chutě zvládala držet na uzdě po dobu celého kalendářního roku, o vánočních svátcích se nezdravému jídlu zkrátka nevyhnete. Věděla jste ale, že existuje mnoho různých způsobů, jak udělat veškerá sváteční jídla o něco zdravější, aniž by to vaše rodina poznala na chuti? Jakým způsobem lze upravit vánoční menu?
1. Snižte obsah sladila o 1/3 a použijte zdravější alternativu ke klasickému bílému cukru
Informace o tom, že lidé západního světa sladí o mnoho více, než je zdraví prospěšné, vám zřejmě nemohla uniknout. Zejména klasický bílý rafinovaný cukr je doslova „zabijákem“ a jeho nadměrná konzumace je spojována s mnoha zdravotními riziky. Při pečení cukroví ho proto zkuste nahradit jiným sladidlem, ať už třtinovým cukrem, medem nebo agáve sirupem. Pokuste se také snížit množství použitého sladidla alespoň o 1/3. Na chuti se nic závratně nezmění, ale vaše cukroví bude rázem zdravější.
2. Část majonézy nahraďte bílým jogurtem
Majonéza se také řadí mezi potraviny, kterou v našem svátečním menu užíváme v nadměrném množství. Protože obsahuje velké množství zdraví škodlivého „špatného cholesterolu“, i majonézy byste ve svých receptech měla užívat s rozvahou. Zkuste při výrobě bramborového salátu použít o 1/3 menší množství majonézy než obvykle a zbytek nahraďte bílým jogurtem. Vaše rodina na chuti nic nezaznamená, ale salát bude o mnoho zdravější.
3. Místo kapra si dopřejte jiný druh ryby
Přestože mnoho rodin vyznává tradiční vánoční večeři pouze v podobě kapra, stále více Čechů přistupuje také na jiný druh ryby. Zkuste svou sváteční večeři tentokrát ozvláštnit, a kromě kapra ochutnejte také méně tučné a zdravější ryby, jako je pstruh nebo losos.
Více článků najdete na portálu mamci.cz