• Příběhy ze života
  • Nakupování
    • Doporučujeme
    • Recenze
    • Zkušenosti čtenářek
  • Celebrity
    • Domácí celebrity
    • Zahraniční celebrity
  • Aktuality
  • Časopis nejen pro maminky – Mamči
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Přihlásit se
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava
Videorecepty
Katalog školek
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky

Medové potěšení: Domácí medovina i dezert

Helena Kratochvilova od Helena Kratochvilova
19.12.2021
v Česká kuchyně
A A
0
Medové potěšení: Domácí medovina i dezert

Zdroj foto: pixabay

0
Sdílet
321
ZOBRAZENÍ
Share on FacebookShare on Twitter

Recepty s medem: Med je výborným sladidlem do čaje a hodí se do sladkého pečení. Nebojte se ho použít i v jídlech, kde hraje prim maso. V českých kuchyních má své nezastupitelné místo, není divu, v českých krajinách má včelařství velkou tradici a k dostání jsou tu velmi kvalitní medy.

Bez medu si mnoho lidí neumí představit čaj nebo třeba vánoční perníčky. Skvěle se kombinuje s ořechy nebo jablky. Nemusíme se omezovat jen na sladké recepty, dobře si rozumí i s masem nebo marinádou. Dodá pokrmům zajímavou chuť a vytvoří křupavou krustičku. Na své si přijdou také milovníci lahodných moků.

Zdroj foto: pixabay

Domácí medovina

  • 50 g másla
  • 100 g cukru
  • 150 g medu
  • voda na ředění
  • 2 g citronové kůry
  • 2 g pomerančové kůry
  • 0,5 l vodky

Připravíme si hrnec, z másla a cukru připravíme karamel. Přidáme citronovou a pomerančovou kůru, med, vodu a necháme na chvilku povařit. Nakonec přilijeme vodku a zamícháme.

Podobné články

Recept: Klasické české knedlíky

Recept: Klasické české knedlíky

7.9.2024
Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

22.12.2022

Medovník

Těsto:

  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g cukr moučka
  • 250 g hladká mouka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce medu

Krém:

  • 250 g máslo
  • 1 plechovka Salko karamel (nebo si můžete uvařit den předem plechovku klasického Salka)

Na potření:

  • 3 lžíce rumu
  • 5 lžic překapávané kávy

Na ozdobu:

  • přibližné 15 kusů vlašských ořechů

Na obalení:

  • 100 g mletých vlašských ořechů

Máslo, cukr, vejce a med zahřejeme ve vodní lázni. Za stálého míchání přidáváme mouku a jedlou sodu. Vše pěkně spojíme a vypracujeme těsto. Chvilku necháme odležet.

Dáme si těsto na pomoučený vál a rozdělíme ho na 5 stejných dílů. Každý kousek rozválíme na placku a vykrajujeme podle dortové formy. Z odkrojků, které nám zbyly, vypracujeme 6 díl. Pláty opatrně přeneseme na plech a postupně pečeme na 1800 C, 4-5 minut.

Připravíme si krém ze změklého másla, které vyšleháme šlehačem a postupně do něj přiléváme Salko. Jakmile upečené pláty vychladnou, pokapeme každý černou kávou s rumem a potřeme krémem. Takto opakujeme u všech šesti plátů. Potřeme i boky medovníku.

Nakonec korpus posypeme rovnoměrně mletými ořechy a můžeme ozdobit půlkami vlašských ořechů. Medovník svrchu zatížíme a necháme 24 hodin uležet. Druhý den můžeme nakrájet a podávat.

Zdroj foto: pixabay

Žebírka na medu

  • 1 kg žebírek
  • 6 lžic medu
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce worchestru
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Všechny ingredience, kromě cibule, smícháme a přidáme prolisovaný česnek. Žebírka potřeme připravenou marinádou, dáme do uzavřené nádoby a necháme v lednici do druhého dne uležet.

Vymažeme si pekáč, na dno rozprostřeme nakrájenou cibuli a poklademe žebírky. Podlijeme trochou vody, přikryjeme víkem a 1,5 hodiny pečeme na 2000 C.

Podáváme například se šťouchanými bramborami.

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Štítky: DEZERTmedmedovémedovníkreceptreceptySLADKÉ
Předchozí příspěvek

Jak si zvednout náladu, když to s dětmi není jednoduché

Další příspěvek

Proč dítěti povolit pozvat si kamarády domů

Helena Kratochvilova

Helena Kratochvilova

Jsem maminkou dvou malých dětí, které také vyplňují téměř všechen můj volný čas. Můj hlavní obor je zdravotnictví, ve kterém jsem také vystudovala vysokou školu. Od toho se také odvíjí mé zájmy - zdravý životní styl, strava, pohyb a zajímám se o novinky z oblasti medicíny. Ráda kolem sebe tvořím pěkné prostředí, třeba květinami a rostlinami. Relaxem je pro mě četba knih a sport.

PodobnéPříspěvky

Recept: Klasické české knedlíky
Videorecepty

Recept: Klasické české knedlíky

7.9.2024
Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami
Česká kuchyně

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

22.12.2022
Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši
Česká kuchyně

Horké drinky na zahřátí i pro chuť. Pohladí vás po těle i duši

4.1.2022
Triky pro přípravu štědrovečerního kapra i řízků. Budou křupavější a šťavnatější
Česká kuchyně

Triky pro přípravu štědrovečerního kapra i řízků. Budou křupavější a šťavnatější

20.12.2020
Neodolatelné recepty z listového těsta pro začátečnice
Česká kuchyně

Neodolatelné recepty z listového těsta pro začátečnice

9.11.2023
Domácí pečivo: Naučte se upéct housky, bagety i chléb
Česká kuchyně

Domácí pečivo: Naučte se upéct housky, bagety i chléb

11.6.2020

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přidejte si Mamci.cz na hlavní stránku

Přidat na Seznam.cz

Kuchařka

Recept: Ovesné sušenky s kousky čokolády
Videorecepty

Recept: Ovesné sušenky s kousky čokolády

od mamci.cz
14.10.2024
Recept: Rychlý česnekový chléb
Videorecepty

Recept: Rychlý česnekový chléb

od mamci.cz
31.3.2024
Před. Další

Populární články

  • Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

    Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

    1 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Křížovkářský slovník

    0 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0
  • Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

    2 sdílení
    Sdílet 0 Tweet 0

Mamci.cz je magazín (portál) nejen pro maminky. Přinášíme rady, tipy a čerstvé informace.

Více info »

E – časopis MAMČI

Přečíst nebo stáhnout si ho můžete ZDARMA ZDE

Videorecepty

Recept: Ovesné sušenky s kousky čokolády
Videorecepty

Recept: Ovesné sušenky s kousky čokolády

14.10.2024
Recept: Rychlý česnekový chléb
Videorecepty

Recept: Rychlý česnekový chléb

31.3.2024

Oblíbené články

Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

Perfektní tipy pro přípravu vánočního kapra – zapomeňte na zaprskanou kuchyni i vodnaté maso bez chuti

od Jana Šrámčíková
13.12.2021
0

Křížovkářský slovník

Křížovkářský slovník

od jchvapil
25.5.2023
0

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

Jak se nejlépe připravit na masopust? Jedině pravými domácími koblihami

od Lucie Janů
22.12.2022
0

  • Bylinkopedie.cz – Bylinky a jejich pěstování a zpracování
  • Sazenicka.cz – Magazín o pěstování
  • Reklama na Mamci.cz
  • Kontakty

© 2017-2021 Mamci.cz - Všechna práva vyhrazena

Žádný výsledek
Zobrazit všechny výsledky
  • Děti
  • Fitness
  • Móda
  • Těhotenství
  • Porod
  • Rodina
  • Životní styl
    • Cvičení
    • diety a hubnutí
    • Duševní zdraví
    • Finance
    • Kariéra
    • Praktické rady
    • Účesy
    • Láska a vztahy
    • Krása
  • Zdraví
  • Recepty
    • Česká kuchyně
    • Čínská kuchyně
    • Dietní recepty
    • Italská kuchyně
    • Lahůdky
    • Recepty z hovězího masa
    • Recepty z kuřecího masa
    • Recepty z rybího masa
    • Recepty z vepřového masa
    • Vegetariánská kuchyně
    • Zdravá strava

© 2017-2021 Mamci.cz - Všechna práva vyhrazena

Vítejte zpět!

Níže se přihlaste do vašeho účtu

Zapomněli jste heslo?

Načtěte vaše heslo

Vložte prosím vaše uživatelské jméno nebo email pro reset hesla

Přihlášení
K chodu našeho webu nám pomáhají soubory cookies. Používáním webu s tímto souhlasíte. OK Další informace
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT
Opravdu chcete odemknout tento příspěvek?
Počet pro odemknutí : 0
Opravdu chcete zrušit předplatné?