Horké nápoje: Mrazivé dny, kdy teplota klesá pod nulu a fouká ledový vítr, jsou jak dělané pro šálek něčeho na zahřátí. Ať už si je vychutnáte v teple domova nebo venku v termosce, pohladí vás po těle i duši.
Horké drinky a zima k sobě neodmyslitelně patří. Máme pro Vás recepty, které jsou plné chuti a vůní, zároveň vám příprava nezabere mnoho času. Na výběr jsou tradiční i neobvyklé chutě, zároveň potěšíme také děti. Zachumlejte se s hrníčkem do deky, třeba k filmu nebo knížce.
Golden milk
- 1 hrnek mléka (rostlinné nebo živočišné)
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku másla
- malou špetku kajenského pepře
Do hrnce nalejeme mléko, přidáme skořici, kurkumu, pepř a máslo. Povaříme asi 3 minuty. Jakmile mléko trochu zchladne, nápoj scedíme a přidáme med.
Horká bílá čokoláda s vanilkou
- 200 g bílé čokolády
- 400 ml mléka
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
Mléko zahřejeme v hrnci, vyškrábeme do něj vnitřek vanilkového lusku, rozlámeme bílou čokoládu a zahřejeme. Jakmile se čokoláda rozpustí, přilejeme 100 ml smetany ke šlehání a zahřejeme. Rozléváme a ozdobíme vyšlehanými 200 ml smetany, která nám zbyla.

Brusinkový punč
- 250 g brusinek (koupíte například mražené)
- několik plátků čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
- 250 ml hruškového nebo jablečného džusu
- 50 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 hruška
Několik brusinek si oddělejte na ozdobu, zbylé nasypte do hrnce spolu s několika plátky zázvoru a celou skořicí. Zalijeme 900 ml vody. Přivedeme k varu, následně snížíme teplotu a vaříme zhruba 10 minut.
Po uplynutí doby vyndáme koření a brusinky. Pokud nemáte rádi kousky, uvařenou šťávu můžete ještě přes sítko či plátno scedit. Do směsi vrátíme koření, zázvor, přidáme vnitřek z vanilkového lusku, cukr a džus. Ještě asi 5-10 minut povaříme. Sundáme z ohně. Nakonec přidáme odložené brusinky a na plátky nakrájenou hrušku.
Horká hruška
- 150 ml hruškového džusu
- 1 lžička medu
- kompotovaná hruška
- 100 ml horké vody
- několik plátků zázvoru
- lžička medu
- 40 ml hruškovice
Do sklenice nalijeme hruškový džus a zalijeme horkou vodou. Přidáme lžičku medu a kousky kompotované hrušky. Nalijeme hruškovici a doplníme několika plátky zázvoru.
Horký pomerančový punč

- 0,5 l pomerančového džusu
- 0,5 l bílého vína
- 4 ks badyánu
- 4 ks celé skořice
- několik hřebíčků
- 1 pomeranč
- cukr dle chuti
Víno společně s džusem a kořením svaříme v hrnci. Krátce povaříme dochutíme cukrem. Pomeranč si nakrájíme na plátky a napícháme do nich hřebíčky. Punč rozléváme do sklenic, ozdobíme plátky pomeranče a můžeme přidat hvězdičky badyánu. Super horké nápoje.
Voňavá horká čokoláda
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany
- 100 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (minimálně 70 %)
- špetka skořice
- jeden vanilkový lusk nebo lžičku vanilkového extraktu
- lžička třtinového cukru
Do hrnce nalijeme část mléka a smetany, rozlámeme čokoládu na kousky, cukr, skořici a vnitřek vanilkového lusku (nebo lžičku extraktu). Na mírném stupni rozpouštíme za stálého míchání čokoládu, dokud nevznikne hladká hmota. Následně přiléváme zbytek smetany a mléka. Mícháme.
Hotovou čokoládu naléváme do hrníčků. Hustotu horké čokolády ovlivníme poměrem tekuté složky a čokolády. Čím více přidáte smetany a mléka, tím bude tekutější. Povrch můžeme ozdobit šlehačkou se strouhanou čokoládou nebo pro děti marshmallows.
Více článků najdete na portálu mamci.cz