
V posledních letech roste povědomí o potravinové intoleranci a jedním z nejčastějších problémů je právě nesnášenlivost lepku. Ať už má vaše dítě celiakii, citlivost na lepek nebo se chcete lepku vyhýbat preventivně, existuje mnoho chutných způsobů, jak zajistit vyváženou stravu bez lepku, aniž by trpěla chuť, rozmanitost nebo radost z jídla. V tomto článku najdete praktické informace a oblíbené bezlepkové recepty vhodné pro děti, které jsou jednoduché, výživné a hlavně chutné.
Proč bez lepku?
Lepek je bílkovina obsažená v některých obilovinách, zejména v pšenici, žitu a ječmeni. U některých dětí může způsobovat trávicí potíže, záněty střev nebo kožní vyrážky. V případě celiakie je bezlepková dieta nutností. U ostatních může bezlepkové stravování pomoci při zlepšení trávení, soustředění, nálady a imunity.
Dětská strava by měla být vždy nutričně vyvážená – bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny a minerály. Bezlepková dieta neznamená ochuzený jídelníček – naopak, často přináší více pestrosti díky využívání jiných, zdravějších alternativ obilovin a mouk.
Zdravé bezlepkové suroviny
Základem bezlepkové kuchyně pro děti jsou:
- Pohanka, quinoa, jáhly, amarant – přírodní bezlepkové pseudoobiloviny bohaté na živiny
- Rýže, kukuřice, brambory – klasické bezlepkové přílohy
- Luštěniny (čočka, cizrna, hrách) – skvělé na polévky i pomazánky
- Bezlepkové mouky – např. kokosová, mandlová, rýžová, pohanková, tapioková, teffová
- Zdravé tuky – kokosový olej, máslo, avokádo, olivový olej
- Vejce, ořechy, semínka – zdroj bílkovin a zdravých tuků
- Ovoce a zelenina – základ zdravé výživy
Recepty bez lepku pro děti
1. Banánové lívanečky z pohankové mouky
Ingredience:
- 1 zralý banán
- 1 vejce
- 3 lžíce pohankové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů a lepku)
- špetka skořice
- kokosový olej na smažení
Postup:
Banán rozmačkejte vidličkou, přidejte vejce a promíchejte. Vmíchejte mouku, prášek do pečiva a skořici. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a z těsta tvořte malé lívanečky. Opečte z obou stran dozlatova. Podávejte s ovocem nebo bílým jogurtem.
2. Zeleninové placičky z quinoi
Ingredience:
- 1 šálek vařené quinoi
- 1 nastrouhaná mrkev
- ½ cukety (vymačkané)
- 1 vejce
- 2 lžíce rýžové mouky
- bylinky podle chuti (petržel, bazalka)
- sůl (v malém množství), pepř
Postup:
Všechny ingredience smíchejte v míse. Tvořte malé placičky a pečte je na pečicím papíru v troubě (180 °C, cca 20 minut) nebo na pánvi s trochou oleje. Skvěle se hodí jako svačina nebo příloha k hlavnímu jídlu.
3. Jablečné muffiny z kokosové mouky
Ingredience:
- 2 vejce
- 1 nastrouhané jablko
- 3 lžíce kokosové mouky
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce medu (volitelné)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce jogurtu (lze nahradit rostlinným)
Postup:
Vše smíchejte do hladkého těsta, které rozdělte do formiček na muffiny. Pečte na 180 °C asi 20 minut. Muffiny jsou vláčné, voňavé a děti je milují.
4. Bezlepkové těstoviny s avokádovým pestem
Ingredience:
- 1 balení bezlepkových těstovin (např. kukuřičné nebo rýžové)
- 1 zralé avokádo
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst bazalky nebo petržele
- sůl podle chuti
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu. Mezitím si v mixéru připravte pesto – avokádo, česnek, citronovou šťávu, olej, bylinky a sůl rozmixujte dohladka. Promíchejte s těstovinami a podávejte.

5. Domácí bezlepkové tyčinky
Ingredience:
- 1 šálek datlí (namočených ve vodě)
- ½ šálku mandlové mouky
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce kokosového oleje
- hrst rozinek nebo sekaných ořechů
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte a směs vytvarujte do tvaru tyčinek nebo kuliček. Nechte ztuhnout v lednici. Skvělá svačinka na cesty i do školy.
Tipy pro vaření s dětmi
- Zapojte děti do přípravy – rády pomáhají míchat, válet těsto nebo sypat suroviny.
- Vysvětlujte, co je lepek a proč některá jídla vaříte jinak.
- Hrajte si s tvary – srdíčka, hvězdičky nebo zvířátka udělají jídlo pro děti atraktivnější.
- Používejte barevné ovoce a zeleninu, aby pokrmy byly vizuálně lákavé.
Bezlepková strava pro děti nemusí být omezením – naopak, může se stát inspirací k objevování nových chutí, zdravějších alternativ a kreativního vaření. Klíčem je pestrost, kvalita surovin a radost z jídla. Díky dnešní široké nabídce bezlepkových produktů a rozmanitých receptů je možné vytvořit chutný jídelníček, který vyhoví nejen výživovým potřebám dítěte, ale i jeho mlsnému jazýčku.