Připravte si domácí ochucovadla, nekupujte z obchodů. Je to překvapivě snadné a namíchejte si to, co vám chutná. Využijte bylinky, které jste si vypěstovali na zahrádce. Do kupovaných směsí se často přidává glutaman a velké množství soli, což pro náš organismus není dobré. Směsi vám vydrží celý rok a jsou také výborným tipem na dárek, pokud je pěkně zabalíte, potěšíte nejednu hospodyňku.
Bylinkové soli
Připravte si hrubozrnnou mořskou sůl (himalájskou) a čerstvé bylinky. Bylinky omyjte a osušte. Oddělte lístky od stonků. Otrhané lístky rozmělněte v hmoždíři nebo mixéru. Rozmělněné bylinky smíchejte se solí. Pokud chcete jemnější sůl, krátce ji nechte protočit v mixéru. Smícháme sůl a bylinky. Můžete nechat proschnout na pečícím papíře na slunném místě, aromatický efekt bude ještě větší. Směs uschovejte do uzavíratelné nádoby, takto vydrží hodně dlouho. Na 1 díl soli použijte 4 díly bylinek (odměřte např. v kelímku).
Na maso
- hrubozrnná sůl
- černý, bílý a barevný pepř
- majoránka
- tymián
- oregano
- estragon, rozmarýn
- česnek
Na ryby
- tymián
- kůra z citronu (chemicky neošetřeného) nebo limetky
- máta
Polévky a omáčky
- hrubozrnná sůl
- libeček
- petrželka
- celerová nať
- bobkový list
- saturejka
- majoránka
- estragon
- šalvěj
- máta
- hořčičné semínko
- černý pepř
- česnek
Na brambory
- hrubozrnná sůl
- majoránka
- rozmarýn
- pepř
- česnek
- oregano
- petržel
- koriandr
Kořenící směsi
Domácí směsi si můžete kombinovat dle chuti. Kupované navíc obsahují často glutaman a velké množství soli. Namíchejte si sušenou bylinkovou směs.
Italská
Hodí se na těstoviny, pizzu, ale i do omáček.
1 lžíce:
- oregano
- tymián
- saturejka
- bazalka
- šalvěj
- majoránka
- česnek
- nasekaná sušená rajčata
- sladká paprika
Grilovací
- 1 lžička:
- česnek
- paprika sladká
- pepř
- kmín
- tymián
- oregano
- kari
- fenykl
- zázvor
Na ryby
1 lžička:
- cibule
- česnek
- paprika
- pepř
- kmín
- saturejka
- petržel
- bobkový list
- estragon
- kurkuma
Více článků najdete na portálu mamci.cz