Čokoládu má většina z nás zaškatulkovanou jako nezdravou potravinu, která nám způsobí nadváhu a akné. To samozřejmě platí pro běžně prodávané čokolády, které jsou vyrobeny z praženého a jinak zpracovaného kakaa, s přidáním mléka, cukru, ztužených tuků, různých aditiv a s nízkým procentem kakaové složky. Pokud máme na mysli opravdu kvalitní čokoládu, to je s obsahem více jak 70 % kakaové složky a s její přiměřenou konzumací, tak se dají pozitivní účinky na zdraví předpokládat. Pozor na bílou čokoládu, tady se nedá ani o čokoládě hovořit. Neobsahuje žádnou kakaovou sušinu.
Prospěšné látky v čokoládě
Kvalitní čokoláda obsahuje látky jako dopamin, tryptofan a fenyletylamin, anandamid, arginin. Fenyletylamin je známá látka, nazývaná hormon lásky a štěstí. V mozku uvolňuje neurotransmitery, které mají vliv na naši náladu. Tato látka je zvýšena třeba i při orgasmu. Další prospěšná součást čokolády je hořčík, který ovlivňuje nervový systém, funkce a svalovou relaxaci. Je důležitý při stavbě kostí a zubů. V kávových bobech je také mnoho antioxidantů, kterých po zpracování zůstane v čokoládě dost. Teobromin a kofein mají stimulační účinky.
Ale i tady platí všeho s mírou. Neznamená to, že můžete sníst tabulku čokolády denně. Kvalitní čokoláda, i přes všechny svoje klady, obsahuje také velké množství cukru a tudíž je kaloricky bohatá. Čím více procent kakaové složky, tím méně sacharidů je v ní obsaženo. Při nákupu sáhněte po vysokoprocentní čokoládě a vychutnejte si její skvělou chuť.
Více článků najdete v dalších kategoriích na portálu mamci.cz