O negativních účincích vysokého cholesterolu na naše zdraví se hovoří již dlouhá léta. Je známo, že při příliš vysoké hladině nám hrozí riziko srdečních onemocnění, infarktu a mnoha dalších onemocnění. Přestože se již dlouhou dobu vedou diskuze o tom, jaká hladina cholesterolu v krvi je adekvátní a která je již za touto hranicí, odborníci se shodují na tom, že bychom se měli snažit snižovat LDL (neboli „zlý cholesterol“) a naopak posilovat HDL (neboli „hodný cholesterol“).
Pokud je vaše hladina LDL jen o něco málo vyšší, než je průměr, nemusíte brát léky a postačí vám, když se ho budete snažit snižovat přírodní cestou, a to především stravou. Na zvyšování hladiny cholesterolu mají vliv především tyto potraviny: tučné maso, jídla, která jsou upravována smažením, ale také sladkosti z rafinovaného cukru.
Upravit jídelníček
Abyste posílili HDL bude nezbytně nutné upravit svůj jídelníček. Základem je vyhýbat se výše zmíněné skupině potravin, a naopak je nahradit velkým množstvím zeleniny, ovoce, ale také méně tučným masem, jako je například krůtí nebo zvěřina. Ideální je však maso konzumovat jen minimálně a jíst spíše ryby. Je také vhodné zařadit do svého jídelníčku omega 3 mastné kyseliny. Jsou obsažené ve lněných semínkách, olivovém oleji nebo také v již zmíněných rybách a avokádu.
Názory na konzumaci vajec v souvislosti se zvyšováním cholesterolu se různí. Zatímco někteří tvrdí, že na hladinu LDL nemají vliv, jiní jsou přesvědčeni o tom, že ano. Je ale jasné, že všeho moc škodí, a tudíž by se to ani s vejci nemělo příliš přehánět. Vyhýbat byste se také měli příliš tučným sýrům a zařadit do svého jídelníčku spíše ty tvarohové. Sladkosti snadno nahradíte čerstvým nebo sušeným ovocem.
Více článků najdete na portálu mamci.cz