Křehkých koláčů není nikdy dost a tento je sytý i jemný zároveň. Určitě přijde vhod malým i velkým mlsným jazýčkům.
Co budete potřebovat
Na 1 středně velkou kulatou formu budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky,
- 60 g cukru,
- 125 g másla,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy,
- 1 vaničku tvarohu,
- 1 vejce,
- 1 lžíce cukru,
- (příp. lžíce pudinkového prášku),
- cca 20 rozpůlených švestek,
- 2 hrsti mandlových lupínků.
Postup
Ze všech přísad na těsto (mouka, cukr, máslo, 1 vejce a špetka soli) rychle vypracujeme těsto, které dáme na hodinu chladit do lednice. Mezitím smícháme tvaroh s vajíčkem a cukrem. Zmražené švestky necháme povolit. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na placku a vyložíme jím vymazanou a vysypanou formu. Na těsto naneseme tvarohovou vrstvu – pokud se nám tvaroh zdá příliš řídký, přidáme lžíci pudinkového prášku na zahuštění; poklademe půlkami švestek řezem dolů a zasypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut.
Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Více článků najdete na portálu mamci.cz