Mnoho lidí (zejména pak z řad ženského pohlaví) má v zimním období problém udržet své tělo v normální teplotě. Je přirozené, že tak trochu mrzneme, ale existuje mnoho různých možností, jak tomu předcházet. Zatímco někomu stačí, když se trochu přioblékne (a dalšímu zase pravidelné pití horkého čaje), najdou se i tací, kterým zkrátka nepomáhá nic. Podle zásad čínské medicíny může být na vině nadměrná konzumace potravin, které navozují pocit vnitřního chladu.
Chladivé potraviny (tedy jin potraviny) jsou takové, které v těle zanechávají studený pocit. Na druhou stranu existují také „zahřívací potraviny“ (těm se říká jang), které zase dokáží tělo pořádně zahřát. Přestože částečně platí zásada, že teplá jídla zahřívají a studená naopak ochlazují, jsou tu i takové, které horké být nemusí, a přesto tělo zahřejí. A jako bonus tyto suroviny podporují spalování tuků. Které potraviny během chladných dní určitě zařaďte do svého jídelníčku, zejména pokud jste zimomřiví?
⦁ Koření
Obecně platná zásada u koření je: „čím ostřejší“, tím více vás zahřeje. Mezi potraviny s nejvyšší zahřívacím efektem se řadí chilli, pepř, zázvor a skořice. Chilli a pepř se skvěle hodí do různých druhů rizot, těstovin nebo luštěninových směsí. Zázvor můžete přidat do jakéhokoli jídla „na asijský způsob“ a skořici skvěle využijete ve sladké kuchyni.
⦁ Sušené ovoce
Sušené ovoce patří mezi další produkty se zahřívacím efektem. Výborné jsou například rozinky anebo datle. Ideálně se hodí například do různých snídaňových kaší, ale zobat je můžete i jen tak ke svačině nebo si je dopřát jako zdravou alternativu dezertu.
⦁ Pohanka
V neposlední řadě si určitě sem tam dejte také pohanku. Dá se připravit na sladko i naslano a skvěle se hodí jako zdravá příloha k nějaké omáčce. Navíc ji ani nemusíte vařit, stačí když ji na pár hodin namočíte. V takovém případě v sobě zachová ještě více cenných látek pro náš organismus.
Více článků najdete na portálu mamci.cz