Čas setí a sázení zdravé zeleniny na našich zahrádkách, zahrádečkách či balkonech právě začíná. Výběr pestrých a zdravým vonících zeleninových plodů je mnoho. Od salátů různých druhů počínaje, přes mrkev či cibuli a potažmo třeba právě ředkvičky konče. Především děti jistě už netrpělivě vyhlíží první zelené lístečky, které vyraší z půdy a skrývají pod sebou pikantně lahodné léčivé plody.
Kdo nemá to štěstí nebo chuť vypěstovat si vlastní zeleninu, ve výloze supermarketů se s červenou či žlutou pochutinou dozajista setká. Mnoho z nás ji pojídá takřka bezmyšlenkovitě. Tu z nich připraví výtečný salát na letní večeři, tam nakrájí na kolečka a ozdobí jimi namazaný čerstvý chléb. Variant je mnoho, ale kdo z vás zná skutečné účinky malého zázraku?
Druhů mnoho, léčivých látek ještě více
Ředkvička pochází ze Středomoří, mírný podnebný pás Evropy jí však velice svědčí, proto se její pěstování rychle rozšířilo i u nás. Ředkvičky jsou typické mírně štiplavou chutí, existuje velké množství různých druhů, lišících se tvarem, velikostí či barvou. Velkou výhodou je rychlost dozrání, přibližně za 5 týdnů po zasetí můžete sklízet, přičemž ředkvičky nevyžadují takřka žádnou péči. Dá se pěstovat kdekoli, téměř po celý rok.
Malé „velké“ zázraky…
Jejich hlavním obecným účinkem je jejich dobrý vliv na střevní činnost. Obsahují totiž vysoce kvalitní utišující a léčivé látky. Proti střevním škůdcům produkují hořčičné oleje, které v těle působí antimykoticky a antibakteriálně, čili případné záněty střev nemají při pravidelné konzumaci ředkvičky takřka žádnou šanci. Střevní bakterie či plísně jsou usmrceny a tělo je zbaveno toxinů.
Kromě toho, že loví bakterie a ničí je, působí na dýchací systém, jelikož výborně rozpouští hleny. Infekce dýchacího ústrojí se téměř neobjeví, pokud do svého jídelníčku zařadíte alespoň 6 ředkviček denně. Čili ani málo, ani moc. Důležitá je však pravidelnost. Zároveň čistí nosohltan, dezinfikuje sliznici a brání usazování zánětlivých bakterií.
Jste-li milovníci ředkviček a vy se obáváte, zda po tetě ze třetího kolene nepodědíte žlučové kameny, máte napůl vyhráno. Ředkvičky totiž působí jako prevence proti tvorbě jak žlučových, ale také ledvinových či močových kamenů. Hodí se i při snižování nadváhy. Jsou totiž nízkokalorické a obsahují velmi málo tuku, proto jsou vyhledávány jako vhodná zeleninka při vyšší hmotnosti.
Dále obsahují velké množství vlákniny, čehož se využívá při zácpě. Tím, že vláknina podporuje rychlejší střevní peristaltiku, automaticky se urychluje vylučování jedovatých a škodlivých látek, podporuje se střevní činnost a dochází k obnově pravidelného vyprazdňování. Dovede však působit i proti průjmům či nadýmání.
Ředkvičky obsahují velké množství vitamínu C a kyseliny listové, díky čemuž je ceněna pro svůj významný vliv na duševní a mentální zdraví. Správná a vyvážená hladina kyseliny listové je velmi důležitá pro správnou nervovou činnost, vitamín C zase napomáhá aktivovat imunitu a chrání tělo před vpádem volných radikálů.
V neposlední řadě snižují hladinu cholesterolu a tuků v těle, dodávají důležité živiny pro krvetvorbu a jsou neocenitelné při růstu buněk.
Ředkvička musí vypadat…
Ať už si pěstujete svoje plody, nebo vyrazíte na nákup do blízké sámošky, vždy dbejte na kvalitu. Správná a nejchutnější ředkvička má jasnou barvu, není popraskaná či houbovitá. Takové přezrálé plody mají suchou a hořkou chuť, čímž neohromí ani batole
Ředkvička vydrží uskladnění v chladničce asi týden, ovšem v proděravělém mikrotenovém sáčku. Budete-li ředkvičku strouhat nebo krájet na kolečka, je nutné ji téměř okamžitě zpracovat, jelikož při dlouhodobém stání, ztrácí ředkvička svou vůni i vitamíny.
Více článků najdete na portálu mamci.cz