Že už jste zapomněli, jak se dělají škubánky? To je ale škoda, protože škubánkové těsto má mnoho dalších využití a kromě toho vydrží v lednici až několik dní, takže si z něj dobroty můžete připravit i postupně.
Co budete potřebovat na škubánkové placičky
- cca 1 kg brambor,
- sůl,
- cca 250 g hrubé mouky,
- sádlo nebo olej na smažení.
A na domácí tatarku si připravte:
- 50 g majolky,
- 1 lžíci plnotučné hořčice,
- půl menší cibule,
- pažitku,
- 1 sladkokyselou okurku,
- několik kousků kaparů,
- sůl, pepř, cukr na dochucení.
Jak vyrobit těsto na škubánky
Na škubánky se nejlépe hodí starší brambory (stejně jako na knedlíky), aby těsto dobře drželo pohromadě. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Potom je stáhneme z plamene, slijeme polovinu vody a uděláme do nich obráceným koncem vařečky několik děr a do těch nasypeme hrubou mouku a necháme zapařit. Poté rukama vypracujeme těsto, z něhož tvarujeme placičky, které smažíme na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Podáváme s domácí tatarkou.
Jak udělat domácí tatarku
Do misky dáme majolku, lžíci hořčice, nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou sladkokyselou okurku, nadrobno nakrájené kapary, najemno nasekanou pažitku, sůl, cukr a pepř podle chuti. Vše důkladně promícháme a servírujeme v malých mističkách přímo na talíře se škubánkovými placičkami.
Dobrou chuť!
Více článků najdete na portálu mamci.cz