Že už jste zapomněli, jak se dělají škubánky? To je ale škoda, protože škubánkové těsto má mnoho dalších využití a kromě toho vydrží v lednici až několik dní, takže si z něj dobroty můžete připravit i postupně.

Co budete potřebovat na škubánkové placičky

  • cca 1 kg brambor,
  • sůl,
  • cca 250 g hrubé mouky,
  • sádlo nebo olej na smažení.

A na domácí tatarku si připravte:

  • 50 g majolky,
  • 1 lžíci plnotučné hořčice,
  • půl menší cibule,
  • pažitku,
  • 1 sladkokyselou okurku,
  • několik kousků kaparů,
  • sůl, pepř, cukr na dochucení.

Jak vyrobit těsto na škubánky

Na škubánky se nejlépe hodí starší brambory (stejně jako na knedlíky), aby těsto dobře drželo pohromadě. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Potom je stáhneme z plamene, slijeme polovinu vody a uděláme do nich obráceným koncem vařečky několik děr a do těch nasypeme hrubou mouku a necháme zapařit. Poté rukama vypracujeme těsto, z něhož tvarujeme placičky, které smažíme na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Podáváme s domácí tatarkou.

Jak udělat domácí tatarku

Do misky dáme majolku, lžíci hořčice, nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou sladkokyselou okurku, nadrobno nakrájené kapary, najemno nasekanou pažitku, sůl, cukr a pepř podle chuti. Vše důkladně promícháme a servírujeme v malých mističkách přímo na talíře se škubánkovými placičkami.

Dobrou chuť!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno