Názor na ovoce a zejména na jeho konzumaci při redukčních dietách se velmi liší, a mnohdy si také protiřečí. Zatímco zastánci nízkosacharidových diet ovoce ve větší míře zavrhují, vegetariáni a vegani obvykle zdůrazňují jejich pozitivní přínos pro lidské tělo. A jaká je tedy pravda? Ta se nachází někde uprostřed.
Co ovoce obsahuje?
Ovoce obsahuje velké množství cenných látek, vitamínů a minerálů, které jsou pro správnou funkci našeho těla naprosto nepostradatelné. Mají v sobě také mnoho stravitelné i nestravitelné vlákniny, která má pozitivní vliv na činnost našich střev a napomáhá ke správnému trávení.
Na druhou stranu ovoce obsahuje velké množství jednoduchých cukrů, které nám přijdou vhod zejména v případě, že potřebujeme rychle doplnit ztracenou energii. Z toho důvodu je ovoce tolik oblíbené u sportovců. Tráví se však poměrně rychle, a tak se může snadno stát, že potom, co sníte jednu ovocnou porci, budete mít rychle zase hlad. Proto se doporučuje nakombinovat ho s nějakým druhem bílkoviny, například s jogurtem, oříšky, nebo semínky.
Jak tedy ovoce správným způsobem zařadit do redukční diety?
V prvé řadě si uvědomte, že tak jako se vším se i v případě ovoce nic nesmí přehánět. Pokud se snažíte zredukovat svou váhu, neměla byste jíst více než dvě porce denně. To odpovídá zhruba 50 gramům jednoho druhu. Zároveň, vzhledem k vysokému obsahu cukru, byste ho měla jíst především v dopoledních hodinách, aby tělo bylo schopné jeho energii zužitkovat. Měla byste také dávat přednost méně sladkým druhům ovoce, jako jsou například jahody, borůvky, kiwi, nebo ananas. V neposlední řadě ale dbejte také na to, abyste jednotlivé druhy ovoce střídala. Každý z nich totiž obsahuje jiné spektrum cenných látek a všechna jsou pro tělo stejně důležitá.
Více článků najdete na portálu mamci.cz