Kdysi bývaly vdolky pochoutkou těch nejchudších. Dnes si je můžeme nazdobit podle libosti, ale základem vždy bude jednoduché kynuté těsto. Vyzkoušejte tento tradiční recept v netradičních variacích.
Suroviny
- 350 ml mléka,
- 580 g hladké mouky,
- 1 vejce,
- 42 g droždí,
- 1 lžíce cukru,
- špetka soli,
- olej (nemusí být),
- na zdobení: máslo, marmeláda, povidla, zakysaná smetana, strouhaný tvaroh, šlehačka…
Postup
Mléko ohřejeme a připravíme si kvásek z droždí, mléka, cukru a trošky mouky. Jakmile kvásek vzejde, přidáme zbylé suroviny a zaděláme těsto (můžeme využít pekárnu na chleba). Těsto necháme kynout asi 1 hodinu. Potom tvoříme kuličky velikosti do dlaně, které zploštíme na placky vysoké cca 1 cm a pečeme na pánvi lehce potřené olejem (anebo nasucho) z obou stran dozlatova.
Podávání
Podáváme teplé i studené, zdobené máslem a marmeládou nebo povidly a kopečkem zakysané smetany, popř. i povidly, strouhaným tvarohem a kopečkem šlehačky.
Nejlepší jsou první den po upečení, ale v igelitovém sáčku vydrží i do druhého dne.
Více článků najdete na portálu mamci.cz