Kdysi bývaly vdolky pochoutkou těch nejchudších. Dnes si je můžeme nazdobit podle libosti, ale základem vždy bude jednoduché kynuté těsto. Vyzkoušejte tento tradiční recept v netradičních variacích.

Suroviny

  • 350 ml mléka,
  • 580 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • 42 g droždí,
  • 1 lžíce cukru,
  • špetka soli,
  • olej (nemusí být),
  • na zdobení: máslo, marmeláda, povidla, zakysaná smetana, strouhaný tvaroh, šlehačka…

Postup

Mléko ohřejeme a připravíme si kvásek z droždí, mléka, cukru a trošky mouky. Jakmile kvásek vzejde, přidáme zbylé suroviny a zaděláme těsto (můžeme využít pekárnu na chleba). Těsto necháme kynout asi 1 hodinu. Potom tvoříme kuličky velikosti do dlaně, které zploštíme na placky vysoké cca 1 cm a pečeme na pánvi lehce potřené olejem (anebo nasucho) z obou stran dozlatova.

Podávání

Podáváme teplé i studené, zdobené máslem a marmeládou nebo povidly a kopečkem zakysané smetany, popř. i povidly, strouhaným tvarohem a kopečkem šlehačky.

Nejlepší jsou první den po upečení, ale v igelitovém sáčku vydrží i do druhého dne.

Více článků najdete na portálu mamci.cz 

Vložit komentář

Vložte prosím komentář!
Vložte zde prosím jméno