Vánoční svátky se kvapem blíží a s nimi spoustu z nás přepadá chuť na pravé vánoční perníčky. Recept na jedny výborné je tu. Jejich příprava sice trvá dva dny (jeden den nachystáme těsto, které necháme uležet do druhého dne – a teprve poté perníčky vykrojíme a upečeme), ale opravdu stojí za to. Jsou tak dobré, že je není třeba ani zdobit (opravdu to nepotřebují) a vydrží krásně měkké ještě několik dnů. Nebo vlastně nevydrží, protože je s vysokou pravděpodobností hned někdo sní.

Co si připravit?

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g práškového cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce a 1 na potření
  • 2 lžíce medu
  • citronovou kůru (stačí sušenou v prášku, ale nemusí být)
  • 2 lžičky koření do perníku
  • 1 lžíci jedlé sody
  • vál s válečkem, mikrotenovou fólii, vykrajovátka

Postup práce

Z předepsaných ingrediencí zadělejte těsto. Nemáte-li práškový cukr, nevadí – stačí krupice nebo krystal s tím, že jej nejprve necháte rozpustit ve vajíčkách. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a nechejte jej v lednici do druhého dne.

Následující den těsto vyndejte a jakmile se z ledničky trochu rozehřeje, rozválejte jej a pusťte se do vykrajování tvarů. Nemáte-li při ruce potřebné formičky, sáhněte třeba po skleničce. Tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Před pečením perníčky potřete rozšlehaným vejcem. Troubu vyhřejte na 175° a pečte do zrůžovění. Perníčky je třeba hlídat a dobu pečení opravdu nepřetáhnout, jinak perníčky ztvrdnou a nebudou už tak dobré. Jakmile je vyndáte, ještě horké je znovu potřete vajíčkem. To na nich téměř okamžitě zaschne a vytvoří na nich lesklý povrch.

Velmi efektně perníčky vypadají zabalené do celofánových balíčků ovázaných pěknou stužkou. Vykouzlíte z nich tak pěkný a chutný dárek.

Dobrou chuť!

Více článků najdete na portálu mamci.cz

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na